Pestrobarevný mangold

Máte rádi, když jídlo nejen dobře chutná, ale také na talíři hezky vypadá? A ještě k tomu je zdravé? Pak si jistě oblíbíte mangold – zeleninu, na kterou se poněkud zapomnělo, i když před třemi staletími byla ve střední Evropě nejoblíbenějším druhem. Je skvělou alternativou špenátu a využít se dají i jeho řapíky. Jak? To se hned dozvíte

Mangold je listová zelenina původem ze Středomoří, kterou pěstovali již staří Egypťané. Je příbuzná řepě a špenátu, a právě jako špenát se dá v kuchyni využít. Na rozdíl od něj se však může pochlubit pestrými barvami a silnými řapíky, které se používají podobně jako řapíkatý celer do salátů i k zapékání v troubě. Z jednoho svazku mangoldu tak můžete vytvořit přílohu k masu i lehkou letní večeři.

Pěstování mangoldu

Mangold je dnes k dostání v supermarketech a stáncích se zeleninou, není ale nijak složité si ho vypěstovat na vlastní zahradě, kde navíc zapůsobí i jako ozdoba. Mangold je nenáročný, potřebuje jen kvalitní půdu s dostatkem živin a pravidelnou (ne přehnanou) zálivku. Semena se vysévají v dubnu nebo květnu rovnou na záhonek nebo do pařeniště, a to v cca pěticentimetrových rozestupech (pokud by byl výsev hustší, je třeba po vyklíčení rostlinky přepikýrovat). Zhruba za měsíc by již měl být mangold dost velký, a tedy vhodný ke sklizni. Tu provádíme odlamováním vnějších stonků a nikdy nesklízíme celou rostlinu najednou – když necháme listy dorůstat, bude nám plodit celou sezónu. A pokud ji ponecháme v půdě a přikryjeme chvojím, dost možná přečká zimu a na jaře opět vyrazí.

Obrázek

Odrůdy mangoldu

Až si půjdete do obchodu vybrat semínka mangoldu, patrně se vám nabídnou tři odrůdy – 'Lucculus', 'Rhubarb Chard' a 'Perpetual Spinach'. Odrůda 'Lucculus má čistě bílé řapíky, 'Rhubarb Chard' řapíky (a také žilkování) červené a 'Perpetual Spinach' světle zelené. Odrůdy se liší také využitím, zatímco první dvě jmenované mají silné řapíky, které jsou stejně jako listy vhodné ke zpracování, poslední odrůda již svým názvem naznačuje, že se podobá špenátu, a stejně jako on má tenké řapíky, které nemají žádné speciální využití. Méně často narazíte na kultivary 'Yellow' se silnými žlutými řapíky a 'Bright Lights' s řapíky růžovými až fialovými, taktéž silnými. Z estetických důvodů doporučujeme odrůdy na zahradě i na talíři kombinovat.

Mangold v kuchyni

Jak jsme již řekli, využití listů mangoldu je podobné jako u špenátu. Syrové listy (zejména ty mladé) lze přidávat do salátů, které barevně ozvláštní. Listy je také možné tepelně upravovat, a to spařením v horké osolené vodě nebo orestováním na rozpáleném olivovém oleji na pánvi. Další možností je zabalit do listů libovolnou náplň a upéct v troubě nebo orestovat na pánvi.  Oloupané stonky můžete, vcelku nebo pokrájené, vařit v horké vodě (3 až 4 minuty) nebo zapéct se sýrem a/nebo smetanou. Tepelně upravený mangold může být přílohou k masu, ale také ho můžete promíchat s těstovinami, rýží nebo quinoou, použít ho k plnění raviol nebo masových rolád či ho zapéct do lasagní nebo slaných koláčů. Jistě přijdete i na další způsoby využití mangoldu, jen při jeho přípravě pamatujte na dvě věci: nevystavujte ho teplu po delší dobu, než je nezbytně nutné (zešedl by) a nikdy nepřipravujte listy dohromady s řapíky (řapíky potřebují delší tepelnou úpravu, proto je od listů odřízněte a připravujte zvlášť).

Obrázek

Účinky mangoldu na zdraví

Mangold je nejen chutný (mnohdy si ho oblíbí i lidé, kteří odmítají špenát), ale také velmi zdravý. Obsahuje celou řadu vitaminů, především vitamin C, ale také B1, B2, B3, B5 a B9 a také provitamin A. Z minerálních látek můžeme jmenovat draslík, sodík, vápník, fosfor, železo a hořčík. Díky obsahu rutinu mangold zpevňuje cévy a zlepšuje jejich pružnost, také zlepšuje krvetvorbu a působí jako prevence nádorových onemocnění. Kromě toho posiluj paměť a příznivě působí na nervy, proto je vhodný při špatné náladě. Tu vám zaručeně zlepší nejen díky svému složení, ale i díky veselým barvám a skvělé chuti.

Lenka Ambrožová