Pickles
Už jste slyšeli o pickles? Určitě ano, možná o tom jen nevíte. Tento hit současnosti, který se pyšní tajemným anglickým názvem, je nám totiž znám už dlouhá staletí. Nejde o nic jiného než o kvašenou zeleninu, kterou asi každý z nás důvěrně zná od své babičky. Naši předkové začali používat kvašení z ryze praktických důvodů, chtěli uchovat své výpěstky na dlouhou dobu, aniž by se zkazily. Současně ale vytvořili jedinečný zdroj zdraví prospěšných látek, pro něž si připravujeme pickles dnes. Zkuste to s námi!
Jak již bylo řečeno, pickles je kvašená zelenina považovaná za výjimečně zdravou, někdy se hovoří dokonce o superpotravině. Můžete si koupit pickles již hotové, mnohem výhodnější je ale vyrobit si vlastní. Je to totiž velmi snadné, rychlé a také levné, navíc můžete použít své oblíbené druhy zeleniny a třeba i zeleninu z vlastní zahrádky, o níž víte, že byla pěstována šetrným způsobem. Pokud si chcete s výrobou pickles vyhrát, připravte si hned několik kombinací zeleniny a koření, abyste si pak mohli vybírat, na co zrovna máte chuť.
Co se děje při kvašení
V pickles probíhá mléčné kvašení, což znamená, že bakterie (nemusíte se děsit, zdaleka ne všechny bakterie jsou škodlivé) přeměňují jednoduché cukry na kyselinu mléčnou. Při tom vznikají i další látky a výsledná zkvašená zelenina je tak obohacena o laktobacily, enzymy, minerály a vitaminy v čele s vitaminem C. Tyto látky posilují náš imunitní systém a pomáhají ke správné funkci trávicího systému, a to především střev.
Zelenina vhodná ke kvašení
Pickles můžete vyrábět prakticky z jakékoliv zeleniny, protože ale během procesu kvašení měkne, používají se převážně jen tvrdší druhy zeleniny, abychom se vyhnuli nevábné břečce. Také je dobré, když v sobě zelenina obsahuje dost sacharidů, protože, jak jsme si již řekli, právě ty jsou během mléčného kvašení zpracovávány. K výrobě pickles se tedy nejčastěji využívá hlávkové zelí (bílé i červené), mrkev, červená řepa, celer, kedlubna, ředkvičky, vodnice, cibule (opět bílá i červená), květák, brokolice a okurky.
Jde se nakládat
Na výrobě pickles je skvělé to, že můžete použít libovolné množství jakékoliv zeleniny, podle toho, co máte zrovna po ruce. Očištěno zeleninu nejdříve nakrájejte nebo nastrouhejte – tvar a velikost jsou čistě na vás, jen pamatujte na to, že čím menší kousky zeleniny budou, tím rychleji zkvasí. Poté zeleninu promíchejte s mořskou solí (na 1 kg zeleniny počítejte 15 – 20 g soli) a špetkou kmínu. Nechte chvilku stát a poté rukama promačkejte, aby zelenina pustila co nejvíce šťávy. Napěchujte ji do kvašáku nebo do zavařovací sklenice a zalijte vymačkanou šťávou. Nejlepší je, když se zelenina ještě něčím zatíží, například kamenem nebo lahví naplněnou vodou. Nezapomeňte vše, co přijde do kontaktu s pickles, předem řádně umýt a zavařovací sklenici také sterilizovat.
Nádobu s pickles zakryjte, nechte ale umožněn přístup vzduchu. Pokud kvasíte v zavařovacích sklenicích, nasaďte na ně víčka, ale nechte je nezašroubovaná. Nádoby umístěte do misek, během kvašení bude přibývat šťávy a je možné, že ze sklenic přeteče, a nechte je stát při pokojové teplotě 3 až 5 dní. Potom sklenice uzavřete a přemístěte na chladné místo. V této fázi máte pickles hotové a můžete ho hned konzumovat nebo ho skladovat i několik měsíců. Po otevření sklenici se zbytkem pickles raději uchovávejte v lednici.
Jak pickles jíst a jak je ještě vylepšit
Pickles můžete podávat jako přílohu k masovým i jiným pokrmům, může se stát součástí studených obložených mís anebo si pickles dopřejte jen tak k pečivu, které můžete namazat čerstvým sýrem, tvarohem nebo nějakou zeleninovou pomazánkou. Pickles podávejte i dětem, klidně jim kvašenou zeleninu s pečivem nebo knäckebrotem zabalte ke svačině do školy.
Abyste dosáhli ještě chutnější a originální kvašené zeleniny, přidejte do ní kromě soli a kmínu ještě další ochucovadla – nejrůznější koření, bylinky, česnek, křen, a pokud máte rádi exotické chutě, klidně i trochu zázvoru. Stejně tak můžete do zkvašené zeleniny přimíchat ochucený ocet nebo olej, vytvoříte tak neobvyklou a zajímavou chuť. Fantazii se zde meze rozhodně nekladou.
Všeho s mírou
Ačkoliv pickles nepochybně prospívá našemu zdraví, nemělo by se to přehánět. Kvašenou zeleninu jezte v přiměřeném množství, díky přidané soli totiž obsahuje velké množství sodíku, které může způsobovat bolesti žaludku, zvýšený krevní tlak, zhoršení funkce ledvin, v krajních případech dokonce rakovinu žaludku. Pokud se ale kvašenou zeleninou nebudete cpát každý den, nic z toho vám nehrozí.
Lenka Ambrožová