Podzim v kuchyni - recepty z dýně a červené řepy
Sluneční paprsky slábnou, pod stromy se hromadí barevná nadílka a na zahrádce dozrávají plody podzimu. Patří mezi ně dýně, červená řepa, ale i různá kořenová zelenina. Podzim je čas sklizně a radosti. Náš jídelníček prochází proměnou, když místo lehkých letních salátů, dostáváme chuť na polévky a tepelně upravenou zeleninu. V tomto ročním období bychom rozhodně měli vařit i s ohledem na náš žaludek. Podle čínské medicíny se totiž pozornost našeho těla soustředí právě tam.
Podzim je ve znamení žaludku, sleziny a slinivky. Z duchovního pohledu symbolizuje žaludek schopnost přijímat – to se netýká pochopitelně jen potravy, ale i emocí, životních situací, kritiky. Možná jste si i ve svém okolí všimli toho, že přibývá lidí, kteří si stěžují na bolesti žaludku, ale vyšetření neprokážou žádnou nemoc. Změna jídelníčku a zařazení vhodných potravin právě v podzimním období může našemu žaludku ulevit. Slinivka a slezina nám zase ukazují, jakým způsobem nahlížíme na věci a situace kolem nás, jestli je dokážeme zpracovat, nebo se rozčilujeme, stresujeme, jsme (zbytečně) naštvaní.
Podzimní potraviny pro žaludek
Uzdravení je o komplexním přístupu, který by měl zahrnovat změnu jídelníčku, zklidnění, cvičení (meditace, jóga, procházky podzimním lesem). Mezi potraviny, které na podzim prospívají našemu jídelníčku patří:
-
dýně, mrkev, celer, petržel, červená řepa, brambory
-
hrušky, jablka, švestky, hroznové víno
-
petržel, kopr, skořice, fenykl
Naopak je vhodné vynechat z jídelníčku vše, co zvyšuje kyselost (hlavně sladké jídlo). Omezit bychom měli ostré a pálivé koření, alkohol, cukr, bílé pečivo. Důležité je i zklidnění se, omezení stresu a spěchu. To se týká i rychle zhltnutého jídla, což může způsobit pálení žáhy nebo další zažívací potíže.
Když se podíváme na potraviny, které na podzim prospívají našemu žaludku, jde převážně o ovoce a zeleninu dozrávající na zahrádkách. Pokud sami nepatříte k zapáleným pěstitelům, určitě dýni, červenou řepu nebo kořenovou zeleninu pořídíte na místních trhách, ve farmářském obchodě nebo třeba u souseda. Co z takových krásných surovin uvařit? Může to být polévka, ale třeba i rychlá a chutná večeře.
Recepty, které ocení váš žaludek
Podzimní dýňová polévka
Dýně patří ke koloritu podzimu. Nezapomínejte na to, že nejde jen o líbivou ozdobu, ale hlavně hodnotnou zeleninu, ze které můžete během půl hodiny vykouzlit chutnou a výživnou polévku. Oceníte ji k obědu i k večeři. Receptů na dýňovou polévku je bezpočet, každý si ho může dotvořit podle svých představ a přidat třeba bylinky nebo další kořenovou zeleninu. U nás doma ale ctíme rčení, že v jednoduchosti je síla.
Ingredience: 1 dýně Hokkaido, 1 cibule, 2 mrkve, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, olivový, řepkový nebo slunečnicový olej, 1,5 litru vody, petrželová nať.
Postup: Dýni Hokkaido omyjte, rozkrojte, vyndejte dužinu se semínky, které můžete nechat usušit na slunci. Pokrájejte dýni na menší kostky (loupat nemusíte). Očistěte mrkev a nastrouhejte ji nebo nakrájejte na menší kousky. Najemno posekanou cibulku zpěňte na oleji, přidejte dýni a mrkev, orestujte, zalijte vodou a přiveďte k varu. Přihoďte koření. Za občasného míchání vařte, až dýně změkne. Vyberte nové koření a bobkový list. Polévku rozmixujte, v případě potřeby ještě dochuťte solí nebo pepřem. Na talíři ozdobte petrželovou natí.
Zapečená dýně s bylinkami
Dužina dýně obsahuje cenné látky – například draslík, železo, zinek nebo hořčík. Z vitamínů beta karoten, lutein a vitamín A. Na podzim by se měla v našem jídelníčku objevovat co nejčastěji. Kromě polévky ji můžete připravit na mnoho dalších způsobů. Zapečenou dýni s bylinkami můžete podávat jako přílohu k masu i jako hlavní jídlo, kdy získáte třeba rychlou a zdravou večeři.
Ingredience: 1 dýně Hokkaido, kvalitní rostlinný olej, dvě tři snítky tymiánu (použít můžete čerstvý i sušený tymián), sůl, pepř, zakysaná smetana.
Postup: Dýni omyjte, rozpulte, vyjměte semínka a dužinu pokrájejte na měsíčky. Vyskládejte je do pekáče, na jehož dno jste kápli olej (místo toho můžete použít i pečící papír). Měsíčky dýně zakápněte olejem, okořeňte tymiánem, solí a pepřem. Pečte v troubě při 180°C asi 20 minut, dokud měsíčky dýně nebudou měkké. Podávejte zdobené zakysanou smetanou. Posypat můžete i oříšky.
Polévka z červené řepy
Když jsme poprvé uvařili polévku z červené řepy, jen se po ní zaprášilo. Od té doby se u nás objevuje na stole pravidelně. Pracovně jí přezdíváme „protirakovinová“, a to nejen proto, že je uvařená z červené řepy. Prostě z ní čiší zdraví.
Ingredience: 2 větší červené řepy, 1 červená cibule, 2 mrkve, 2 brambory, kvalitní rostlinný olej a kousek másla, sůl, pepř, petrželová nať, 1,5 litru vody.
Postup: Červenou řepu omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Mrkve očistěte a také nastrouhejte. Najemno posekanou červenou cibulku zpěňte na oleji a másle, přidejte nastrouhanou zeleninu a orestujte. Přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte lžičku soli a špetku pepře. Za občasného míchání vařte, až bude zelenina měkká. Rozmixujte, podle potřeby dochuťte. Podávejte zdobené nasekanou petrželovou natí.
Carpaccio z červené řepy
Uvařená červená řepa je velmi chutná příloha, která vám nahradí třeba brambory. Stačí ji jen uvařit, oloupat a nakrájet. Červená řepa obsahuje vysoké množství vitamínu B a C a je také vydatným zdrojem draslíku.
Ingredience: Červená řepa (počítejte 1 středně velkou řepu pro 2 osoby), kvalitní olivový olej, parmezán, pepř a sůl, případně sezamové semínko.
Postup: Červenou řepu uvařte ve slupce ve vodě, dokud nebude měkká (asi 20 nebo 25 minut). Až vychladne, tak ji vložte do lednice a nechte ji odležet do druhého dne. Červenou řepu oloupejte (jde to velmi snadno) a ostrým nožem nakrájejte na velmi slabé plátky. Navršte na talíři, zakápněte olivovým olejem, lehce osolte, opepřete a ozdobte lístky parmezánu. Místo sýru můžete posypat sezamovým semínkem. Když ke carpaccio z červené řepy zakousnete celozrnné pečivo, máte rázem skvělou, zdravou a chutnou večeři.
Podzimní ovocný salát
Čerstvé ovoce by se mělo objevovat v našem jídelníčku pravidelně. Na podzim dozrávají různé druhy jablek, hrušek, k dispozici jsou ořechy. Proto neváhejte připravovat doma lahodné ovocné saláty, dobijete se vitamíny a posílíte imunitu.
Ingredience: 2 jablka, 2 hrušky, vlašské ořechy, med, citron, trochu vody.
Postup: Ovoce omyjte, rozkrojte, vyjměte jadérka a nakrájejte na menší kousky. Vložte do mísy, přidejte nasekané vlašské ořechy. Zálivku připravte ze dvou lžic medu, šťávy z poloviny citrónu a trochy vody. Nalijte na ovoce, promíchejte, nechte dvě hodiny odležet v lednici a podávejte.