Potravinové doplňky pro hubnutí
V současné době, která je spojené spíše se sedavým způsobem života a lidé mají dostatek jídla a málo pohybu, se zvyšuje počet lidí s nadváhou. Nadváha není jen estetickým problémem. Větším rizikem je pro zdraví. Nadváha je spojené s vysokých krevním cholesterolem, vysokým krevním tlakem, a tím i zvýšeným rizikem rozvoje ischemických chorob srdečních až infarktnu myokardu, diabetem druhého typu a poruchách cév, prokrvení, srážení krve, poruchou kosterního aparátu s rozvojem kloubních opotřebení, atróz, taktéž je větší zátěž na ledviny, játra i plíce.
Mnohdy chybí lidem pevná vůle, dostatek času pro to, aby se přebytečných kil zvládli zbavit. Nejlépe je změnit jídelníček, omezit jídla tučná a sladká, začlenit do života pohybové aktivity.
Je ovšem možná i další pomoc, a to v podobě potravních doplňků, které ovlivňují pocit plnosti, zrychlení metabolismu, snížení vzstřebávání tuků atd.
Anorektika – fentermin a sibutramin
působí na centrální nervový systém a snižují pocit hladu. Pro množství nežádoucích účinků je v mnoha zemích přerušena jejich distribuce.
Fentermin - tato látka působí přes centrální nervový systém a snižuje pocit hladu. Podobá se
noradrenalinu, a stejně jako on zvyšuje energetický výdej a spalování tuků. Jeho velkým negativem je možný vznik tolerance, tj. ke stejnému efektu musí být podávány vyšší dávky, i lékové závislosti. Je proto doporučeno neužívat preparáty s touto složkou déle než 3 měsíce. V některých zemích EU se již nedistribuuje.
Hlavním problémem fenterminu je ale možný vznik tolerance (postupné snižování efektu) a lékové závislosti. Proto se nedoporučuje jeho používání delší než 3 měsíce. Jedná se o koncepčně starší lék. V některých zemích (i evropských) byla jeho distribuce zastavena, především kvůli riziku závislosti.
Blokátory vstřebávání živin
Orlistat
jinak zvaný i tetrahydrolipstatin patří mezi inhibitory žaludečních a slinivkových lipáz. Snižuje účinnost enzymů trávicích tuky, tuky nejsou hydrolyzovány mastné kyseliny a nemohou se vstřebat ze střeva. Při dávce 60 mg dojde ke snížení přestupu tuků až o 25%. U užívání těchto léků je potřeba mít na zřeteli, že se snížením prostupu tuků do těla se může snížit i přestup vitamínů, které jsou v tucích rozpustné. Dalším nežádoucím jevem může být steatorrhea, což je velmi hutná olejovitá stolice. Může být zrychlená činnost střev. Je nutné dát si pozor i na alergické reakce.
Standardní dávkou je 120mg před jídlem 3x denně.
Synefrin
(symphatol, oxedrin)
je alkaloid získávaný z oplodí rostliny Citrus aurantium. Její struktura je podobná adrenalinu a efedrinu. Stimuluje adrenergní receptory beta3. Používá se k tzv. odbourávání tuků, snižování hmotnosti a zvýšení energie, zrychlení bazálního metabolismu, dochází k mobilizaci tukových zásob a termogenezi. Tímto mechanismem se spaluje více kalorií a eliminuje se i nadbytečná voda.
Denní dávka se podává ve výši 10-20 mg.
N-methyltyramin
je látka získávaná z oplodí rostliny Citrus aurantium. Má účinky na fyzický výkon, který zvyšuje, napomáhá odbourávání tukových zásob. Zároveň tonizuje trávicí trakt. Působí pozitivně na žaludek, snižuje nevolnost, nadýmání aj.
Kapsaicin
je rostlinný alkaloid zajišťující paprikám (chilli) jejich štiplavost. Poprvé. Podporuje prokrvení, zvyšuje rychlost metabolismu, stimuluje sekreci žaludečních šťáv a podporuje zažívání, snižuje chuť k jídlu a zvyšuje výdej energie, působí termogenně, omezuje ukládání tuků. Dokáže podpořit uvolnění endorfinů a dodává tak pocit euforie.
Používá se i ke snižování bolestí – svalových, kloubních, či snížení hladiny cholesterolu.
Vláknina
je přítomná v rostlinných potravinách, celozrnných obilovinách (otruby), psylium aj. K hubnutí napomáhá díky tomu, že navozuje pocit plnosti – zpomaluje trávení v žaludku, který je tak déle plný. Navíc na sebe navazuje vodu a zvyšuje svůj objem. Pomáhá též udržovat stálejší hladinu cukru, čímž také podporuje pocit sytosti. Náhlý pokles cukru totiž navozuje pocit hladu. Důležitý je také fakt, že zlepšuje a urychluje peristaltiku střev.
Při příjmu potravin s vlákninou, nebo vlákniny samotné, je nutné dbát na pitný režim. Nedostatečný přísun tekutin společně s vlákninou vyvolá zácpu.
Je také důležité přijímat potravu a živiny, i když se chuť k jídlu sníží – je nutné změnit stravovací návyky, aby tělo netrpělo nedostatkem vitamínů, minerálů atd.
Zelený čaj
Pomáhá při spalování tuků při fyzické aktivitě. Aktivuje termogenezi, zvyšuje oxidaci tuků, zrychluje odbourávání tuků, čímž uvolňuje energii. Jeho pití je vhodné v podobě kvalitního čaje, nikoli sáčkového. Prodává se též ve formách tablet.
C.L.A.
(konjugovaná kyselina linolová)
Je nenasycenou mastnou kyselinou, která se vykytuje v čerstvých sýrech, mase, mléce a rostlinných olejích. Dle všeho má tato látka bariérovou funkci. Zabraňuje vstupu tuku do buněk. Tento tuk je pak rozkládán lipázami a dopraven do svalů, kde je využit jako energie při fyzické aktivitě. Je tedy nutné cvičit k dosažení co nejlepšího výsledku. Tlumí i pocity hladu, zvyšuje rychlost metabolismus a zabraňuje jejímu poklesu přes noc. Podporuje růst svalů a ochraňuje je i při snížení příjmu potravy.
Acai berry
Patří mezi bobulovité peckovité ovoce velikosti 1 až 2 cm tmavě purpurové barvy. Místo původu je v Brazílii. Bývá zařazováno do skupiny potravin „super food“. Toto ovoce obsahuje velké množství antioxidantů – vitamínů (A, C, E, B), minerálů (mangan, hořčík, fosfor, vápník, draslík, bór, měď, železo, molybden), zároveň také vlákniny, která tvoří až 1/3 plodu, a esenciálních nenasycených omega-6 a omega-9 mastných kyselin, aminokyselin a fytosterolů. Právě vysoký podíl vlákniny zaručí pocit plnosti a snížení chuti na jídlo, zvláštně pak tučné.
Usnadňuje trávení, pomáhá efektivnějšímu spalování tuků, udržuje stálou hladinu krevního cukru, zrychluje metabolismus a netoxikuje střevo a organismus.
Díky antioxidačním aktivitě pomáhá proti civilizačním nemocem, stárnutí, vzniku nádorových onemocnění. Společně s dalšími látkami pak tonizuje a posiluje imunitní systém, regeneruje svaly atd.
Nopál - opuncie
Je tradiční mexický kaktus, který pěstovali již staří Aztékové.
Nopál je bohatým zdrojem železa, vápníku, draslíku, hořčíku, manganu, křemíku, stejně tak vitamínů. Má vysoký obsah vitamínů skupiny B a C, ale také vlákniny - pektinu. V neposlední řadě obsahuje velké množství aminokyselin, které slouží tělu jako stavební prvky svalů atd.
Navíc má nopál má velice nízkou kalorickou hodnotu cca 20 Kcal/100g prášku.
Obsahuje také vysoké procento gumy a slizu, pektinů, které na sebe váží tuk a cukry z přijaté potravy, ty se pak nevstřebávají do organismu. Díky vláknině navozuje pocit plnosti. Reguluje trávení, je vhodný podávat při žaludečních vředech a jaterních onemocněních, i čištění střeva. Snižuje také hladinu cholesterolu. Obsah látky berberinu pak tonizuje nervovou soustavu.
Garcinia cambogia
Je keř rostoucí v jihovýchodní Asii. Je též známý pod názvem tamarind malabarský. Extrakt ze slupek je bohatý na vlákninu a hlavně na kyselinu hydroxycitronovou (HCA), která ovlivňuje metabolismus tuků. Dokáže navodit pocit sytosti, když přijaté sacharidy přeměňuje do zásobní podoby, tedy na glykogen, který se ukládá v játrech. Mozek registruje množství glykogenu a jeho zvýšená produkce je pro něj známkou sytosti. Brání tak syntéze tuků z přijaté glukózy. Tlumí syntézu (lipogenezi) triacylglycerolů a cholesterolu. Navíc zvyšuje produkci tělesného tepla, urychluje metabolismus a tím i rychlejší spalování kalorií.
Chitosan
Patří mezi nevstřebatelné polysacharidy, které se vyrábějí z chitinu. Zdrojem jsou např. mušle a schránky korýšů, houby či krovky brouků.
Pomáhá při hubnutí při redukčních dietách. Zabraňuje vstřebávání živin ze střeva, zvláště tuku, který na sebe váže. Tímto mechanismem je prospěšný nejen pro hubnutí, ale také pro srdečně cévní systém. Snižuje i hladinu cholesterolu. V kyselém prostředí žaludku se chitosan rozpouští a mění svou strukturu na gelovitou hmotu, kdy zvyšuje i pocit sytosti.
Sám má nulovou kalorickou hodnotu. Váže na sebe nejen tuk, ale i škodlivé a toxické látky, těžké kovy aj., tím pomáhá ochraňovat játra.
Jeho účinnost zvyšuje, pokud je podáván společně s vitamíny např. vitamínem C a B-komplexem.
U chitosanu je nutné hlídat dávkování, jelikož tuk je pro naše tělo potřebný. Je důležitou zásobárnou energie, není tedy možné jej ze stravy zcela vynechat. Na tuk se také váží další zdraví prospěšné látky např. vitamíny. Také snižuje vstřebávání některých minerálů – vápníku, hořčíku, zinku a železa. Pokud tedy užíváme nadměrné dávky chitosanu, jsme o vitamíny ochuzeni. Doporučuje se dávkování cca 2-3 gramy denně. Užívá se před jídlem.
Zpět na hlavní článek Výživové doplňky.