Potraviny, které v zimě berou energii
Cítíte se v tomto ročním období slabší a unavenější? Možná to dáváte za vinu počasí a říkáte si, že s tím nic nenaděláte, prostě to budete muset vydržet. Ve skutečnosti však za vaši únavu a špatnou náladu může především váš životní styl a stravování. Většina lidí jí stále stejné potraviny po celý rok, a to je velká chyba.
To, že se má člověk stravovat sezónně, nejspíš slýcháte často. Ale řídíte se tím? Možná to považujete za zbytečnost, opravdu ale existují potraviny, které by se měly jíst jen v zimním období, a naopak jiné, které se hodí pro léto. Když to nebudete respektovat, budete se cítit oslabení a bez energie. Tento podzim a zimu se vyhněte následujícím potravinám a uvidíte, že se budete cítit lépe.
Nesezónní zelenina
Rajčata, okurky a listové saláty najdete v dnešní době na pultech supermarketů po celý rok. To, že si zeleninu, která u nás zraje v létě, můžete koupit i v prosinci, však ještě neznamená, že byste měli. Sezónní zelenina roste přirozeně pouze v určitém období, po zbytek roku se pěstuje v umělých podmínkách a v teplejších oblastech, kde se sklízejí nedozrálé a potom se převážejí třeba i přes půlku světa. V takových plodech se vyskytuje velké množství chemických látek, naopak vitaminů a minerálů je v nich méně a výraznou chutí a vůní také zrovna neoplývají. Kromě toho zelenina, která přirozeně dozrává v létě, tělo ochlazuje. A to v zimě asi moc nechcete.
Proto dejte přednost kořenové zelenině, která se sklízí v listopadu, a zelenině, kterou je možno skladovat po dlouhou dobu – například cibule, česnek, mrkev, červená řepa, pórek, brambory. Velmi prospěšná je i konzumace kysaného zelí, které vám dodá tolik potřebné vitamíny i energii. Skvělým řešením je také domácí nakličování obilnin, semen a luštěnin, typickým příkladem jsou fazolky mungo. Další výbornou večeří je chléb s máslem posypaný řeřichou, která vám vyroste na obyčejné navlhčené vatě za pár dní, a to po celý rok.
Tropické ovoce
Ačkoliv se v zimním období vždycky doslova roztrhne pytel s tropickým ovocem, neměli byste to s ním přehánět. Protože pochází z tropů, má ochlazující účinky na lidské tělo, což je vítané v létě, v zimě však nikoliv. Proto je vhodnější nakoupit jablka a jiné trvanlivé ovoce, které můžete uskladnit a v zimě mlsat. Když už na exotické ovoce dostanete chuť, zkuste ho tepelně upravit, potom vás zahřeje. Vyzkoušejte například flambovaný ananas….
Mléčné výrobky
Mléko, smetana, jogurty, kefíry, smetanové sýry. Mléčné výrobky jsou sice velmi zdravé, obsahují vápník a další prospěšné látky, na podzim a v zimě ale jejich příjem trochu snižte. Protože se poměrně rychle kazí, je potřeba je uchovávat v lednici, a proto naše tělo ochlazují. Kromě toho také mléčné výrobky lidský organismus zahleňují, což v období plném chřipek a nachlazení není příliš vhodné. Kravské mléko alespoň částečně nahraďte rostlinnými mléky, např. sójovým, kokosovým nebo mandlovým. V obchodě nejsou zrovna nejlevnější, doma si ale můžete sami vyrobit například velmi chutné mandlové mléko s medem.
Bílé pečivo
Pečivo z bílé mouky vám ubírá energii po celý rok, obzvláště na podzim a v zimě bychom si na něj ale měli dát pozor, v tomto období se totiž energie získává velmi obtížně. Po bílém pečivu sice budete mít chvilku pocit nasycení a síly, zanedlouho se však všechno obrátí, budete se cítit vyčerpaní a hladoví. Může za to vysoký obsah jednoduchých cukrů, které se rychle vstřebají a rychle vyčerpají. Navíc je bílá mouka zbavená veškerých vitamínů, minerálů, vlákniny, bílkovin a tuků, je to v podstatě jen lepek.
Bílé pečivo nahraďte celozrnným, které vašemu tělo dodá více energie i různé zdraví prospěšné látky. Celozrnné pečivo patří do běžného sortimentu každého supermarketu, ale není nad čerstvé housky právě vytažené z trouby- upečte si třeba voňavé a křupavé celozrnné houstičky.
Lenka Ambrožová