Potraviny pro chladné měsíce

Ochladilo se a tak přirozeně měníme oblečení… Víte o tom, že je ale potřeba alespoň částečně změnit i jídelníček? Některé potraviny nám totiž berou teplo i energii, jiné nám je zase dodávají.

Nabídka čerstvého ovoce a zeleniny je v současnosti velmi velká, ale mnoho druhů pochází ze skleníků a navíc dokonce našemu organismu v chladných měsících neprospívá. 

Například zelenina má pro lidský organismus mnoho důležitých vlastností – obsahuje vitamíny, minerální látky, enzymy i vlákninu, ale jen pouze pokud se pěstuje v přirozeném prostředí. Zelenina vypěstovaná ve sklenících za pomoci různých postřiků stovky kilometrů daleko od našeho podnebního pásma krásně vypadá, ale s její chutí a obsahem prospěšných látek už tak spokojeni nebudete. Báječně vypadající rajčata, okurky, melouny a další druhy, které u nás v této době už sezonu nemají, raději z jídelníčku vynechejte a dopřejte si čerstvou tuzemskou sezónní zeleninu.

Potraviny, které ochlazují organismus!

V chladných měsících bychom se prostě měli vyhnout potravinám tzv. nesezónním, ale i těm, které organismus ochlazují - jsou to například ledové listové saláty a různé mléčné výrobky.

V podzimním a zimním období se lidské tělo vysušuje a z tohoto důvodu bychom měli omezit i konzumaci brokolice, celeru, mražené a sušené zeleniny, ale třeba i čerstvé kukuřici nebo rajčatům. Tyto potraviny totiž mají účinky, které tělo vysušují. Neměli bychom konzumovat ani sušené ovoce a jiné sušené potraviny.

Organismu určitě neublíží, když mu v chladných měsících dodáte vitamíny a další prospěšné látky například z banánů, avokáda, datlů, fíků, manga, pomerančů a dalších druhů ovoce. Ani v tomto případě se ale nic nemá přehánět, protože exotické ovoce má tendenci tělo ochlazovat.

Co nás zahřeje

V chladných měsících bychom měli častěji konzumovat například horké polévky a vývary, vhodné je i koření a zázvor. Ze zeleniny zařaďte do jídelníčku především kořenovou zeleninu – mrkev, celer, petržel nebo i červenou řepu. Všechny tyto potraviny zahřejí, dodají energii a také se dobře tráví.

Luštěniny jsou pro organismus velmi prospěšnou potravinou, v létě je ale většinou moc nekonzumujeme. V chladnějších měsících ale přichází doba právě pro tyto potraviny, které jsou energeticky výživnější. Dopřejte si nejen fazole nebo čočku, ale třeba i cizrnu, červenou rýži, různé klíčky, chutný je i kuskus a bulgur.

Obrázek  

Zelenina a ovoce k celoroční konzumaci

cibule, česnek, mrkev, celer bulvový, červená řepa, bílé i červené zelí, pórek, brambory, řeřicha, jablka – všechny druhy, které se dají dobře po celý rok skladovat

Zelenina a ovoce vhodné na listopad a prosinec

mrkev, petržel, celer, cibule, česnek, čekanka, červená řepa, kapusta hlávková i růžičková, pórek, ředkev bílá, řeřicha, špenát, bílé i červené  zelí, hrušky, jablka

Zelenina a ovoce na prosinec, leden a únor

mrkev, celer, petržel, cibule, česnek, červená řepa, růžičková kapusta, pórek, bílá i černá ředkev, tuřín, bílé a červené zelí, jablka