Protispékavé látky v potravinářských výrobcích
Protispékavé - protihrudkující - látky se využívají k snížení spojování jednotlivých částic potravin k sobě. Nejčastěji se přidávají do rýže, solí, plátkových a strouhaných sýrů, ale i do cukrovinek nebo koření.
Protispékavé látky se označují i jako protihrudkující. Hlavním účelem jejich používání v potravinářském průmyslu je zabránit ulpívání jednotlivých částic potravin na sobě. Nejvíce se používá oxid křemičitý a různé křemičitany.
Používají se především v práškových potravinách a při výrobě plátkových a strouhaných sýrů, přidávají se do jedlé soli, koření a rýže. Využívají se i do různých tablet a doplňků stravy i na povrchy masných výrobků a cukrovinek.
Protispékavé látky jsou v několika skupinách přídatných látek a některé se používají i k jiným účelům. Dělí se na
- přírodní a přírodně identické
- polosyntetické a syntetické
Protispékavé látky z přírodních zdrojů, které jsou bezpečné a bez nežádoucích zdravotních účinků
- E 336 - Vinany draselné
Protispékavé látky získané synteticky z látek živočišného původu bez nepříznivých vedlejších účinků na zdraví
- E 572 - Stearan hořečnatý
- E 542 - Jedlý fosfát
- E 470 - Sodné, draselné,vápenaté a hořečnaté soli mastných kyselin
Pro lidské zdraví zcela bezpečné protispékavé látky získané syntetickou cestou z látek přírodního původu
- E 170 - Uhličitany vápenaté
- E 460 - Celulózy
- E 551 - Oxid křemičitý
Protispékavé látky získané syntetickou cestou z látek přírodního původu a přírodně identické protihrudkující látky, u kterých nejsou prokázané negativní účinky na zdraví
- E 341 - Fosforečnany vápenaté
- E 343 - Fosforečnany hořečnaté
- E 504 - Uhličitany hořečnaté
- E 516 - Síran vápenatý
- E 518 - Síran hořečnatý
- E 529 - Oxid vápenatý
- E 530 - Oxid hořečnatý
- E 535 - Ferrokyanid sodný
- E 536 - Ferrokyanid draselný
- E 538 - Ferrokyanid vápenatý
- E 541 - Fosforečnan sodnohlinitý
- E 552 - Křemičitan vápenatý
- E 553a - Křemičitan hořečnatý
- E 553b - Talek
- E 554 - Hlinitokřemičitan sodný
- E 555 - Hlinitokřemičitan draselný
- E 556 - Hlinitokřemičitan vápenatý
- E 559 - Křemičitan hlinitý
- E 900 - Dimethylsilikonový olej
- E 953 - Isomalt
Zdraví člověka negativně ovlivňující protispékavé látky, které mohou způsobit i alergické reakce. Nejsou vhodné pro děti.
- E 1503 - Ricinový olej
- E 558 - Křemičitan hlinitohořečnatý
- E 421 - Mannitol
Zakázané protispékavé látky
- E 381 - Citronan železitoamonný
- E 550 - Křemičitan sodný
V ČR a EU zakázané protispékavé látky mohou být v potravinách, které byly vyrobeny mimo země Evropské unie, ale do ČR a EU jsou dovezené a prodávají se zde
Převážná většina protispékavých - protihrudkujících - látek nemá prokazatelně negativní účinky na lidský organismus. I v tomto případě přídatných látek se jejich používání řídí přísnými předpisy, které také určují maximální povolené množství. Tzv. E-látek je ale v jednou druhu potraviny možné použít i několik a tak je vždy vhodné si důkladně přečíst na obalu složení. Pokud jsou použity přídatné látky negativně působící na organismus nebo dokonce ohrožující zdraví, pak je nejlepší takové potraviny nekonzumovat.