Protispékavé látky v potravinářských výrobcích

Protispékavé - protihrudkující - látky se využívají k snížení spojování jednotlivých částic potravin k sobě.  Nejčastěji se přidávají do rýže, solí, plátkových a strouhaných sýrů, ale i do cukrovinek nebo koření.

Protispékavé látky se označují i jako protihrudkující. Hlavním účelem jejich používání v potravinářském průmyslu je zabránit ulpívání jednotlivých částic potravin na sobě. Nejvíce se používá oxid křemičitý a různé křemičitany.

Používají se především v práškových potravinách a při výrobě plátkových a strouhaných sýrů, přidávají se do jedlé soli, koření a rýže. Využívají se i do různých tablet a doplňků stravy i na povrchy masných výrobků a cukrovinek.

Protispékavé látky jsou v několika skupinách přídatných látek a některé se používají i k jiným účelům. Dělí se na

  • přírodní a přírodně identické
  • polosyntetické a syntetické

Protispékavé látky z přírodních zdrojů, které jsou bezpečné a bez nežádoucích zdravotních účinků

  • E 336 - Vinany draselné

Protispékavé látky získané synteticky z látek živočišného původu bez nepříznivých vedlejších účinků na zdraví

  • E 572 - Stearan hořečnatý
  • E 542 - Jedlý fosfát
  • E 470 - Sodné, draselné,vápenaté a hořečnaté soli mastných kyselin

Pro lidské zdraví zcela bezpečné protispékavé látky získané syntetickou cestou z látek přírodního původu

  • E 170 - Uhličitany vápenaté
  • E 460 - Celulózy
  • E 551 - Oxid křemičitý

Protispékavé látky získané syntetickou cestou z látek přírodního původu a přírodně identické protihrudkující látky, u kterých nejsou prokázané negativní účinky na zdraví

  • E 341 - Fosforečnany vápenaté
  • E 343 - Fosforečnany hořečnaté
  • E 504 - Uhličitany hořečnaté
  • E 516 - Síran vápenatý
  • E 518 - Síran hořečnatý
  • E 529 - Oxid vápenatý
  • E 530 - Oxid hořečnatý
  • E 535 - Ferrokyanid sodný
  • E 536 - Ferrokyanid draselný
  • E 538 - Ferrokyanid vápenatý
  • E 541 - Fosforečnan sodnohlinitý
  • E 552 - Křemičitan vápenatý
  • E 553a - Křemičitan hořečnatý
  • E 553b - Talek
  • E 554 - Hlinitokřemičitan sodný
  • E 555 - Hlinitokřemičitan draselný
  • E 556 - Hlinitokřemičitan vápenatý
  • E 559 - Křemičitan hlinitý
  • E 900 - Dimethylsilikonový olej
  • E 953 - Isomalt

Zdraví člověka negativně ovlivňující protispékavé látky, které mohou způsobit i alergické reakce. Nejsou vhodné pro děti.

  • E 1503 - Ricinový olej
  • E 558 - Křemičitan hlinitohořečnatý
  • E 421 - Mannitol

Zakázané protispékavé látky

  • E 381 - Citronan železitoamonný
  • E 550 - Křemičitan sodný

V ČR a EU zakázané protispékavé látky mohou být v potravinách, které byly vyrobeny mimo země Evropské unie, ale do ČR a EU jsou dovezené a prodávají se zde

Převážná většina protispékavých - protihrudkujících - látek nemá prokazatelně negativní účinky na lidský organismus. I v tomto případě přídatných látek se jejich používání řídí přísnými předpisy, které také určují maximální povolené množství. Tzv. E-látek je ale v jednou druhu potraviny možné použít i několik a tak je vždy vhodné si důkladně přečíst na obalu složení. Pokud jsou použity přídatné látky negativně působící na organismus nebo dokonce ohrožující zdraví, pak je nejlepší takové potraviny nekonzumovat.