Řapíkatý celer – chutný, zdravý…
Řapíkatý celer, populární především ve Středomoří, je neuvěřitelně chutný, zdravý a křupavý. V létě vás osvěží v salátu a v zimě poslouží jako neotřelá příloha k masu. Vyzkoušejte ho!
Mnoho lidí se na řapíkatý celer dívá dost nedůvěřivě, zastánci zdravé výživy na něj ale nedají dopustit. Že jste jeho kouzlu zatím také nepodlehli? V tom případě čtěte dál a pronikněte s námi do světa lahodných chutí a příjemného křupnutí.
Není celer jako celer
Jak již bylo naznačeno, řapíkatý celer je na našem trhu stále „zelenáčem“. Většině z nás je známější jeho blízký příbuzný, celer bulvový. Ten hojně využíváme společně s mrkví a kořenovou petrželí jako základ vývarů i jiných polévek. Je také důležitou přísadou do salátu coleslaw. Kromě toho z něj lze připravit pyré nebo ho přidat pod maso.
U tohoto celeru tedy využíváme kořenovou část, zatímco u celeru řapíkatého stonek (řapík), případně listy, a to jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Oba dva druhy celeru obsahují typické aromatické látky myristicin a ftalidy.
Zdravá pochoutka
Řapíkatý celer je velmi zdravou zeleninou Obsahuje vitamin C, A, K a E a vitaminy skupiny B, minerály jako sodík, hořčík a železo, dále pak bílkoviny, cennou vlákninu i přírodní soli. Celer má příznivé účinky na metabolismus, čistí ledviny, odstraňuje z těla nadbytečnou kyselinu močovou, zabraňuje vzniku žlučníkových kamenů a rozvoji nádorů. S největší pravděpodobností také snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, na výsledky klinických studií se ale zatím čeká. Co je ale potvrzené, je fakt, že celer podporuje činnost pohlavních žláz, působí jako afrodiziakum a k tomuto účelu je používán už dlouhá staletí.
Výběr a úprava
Řapíkatý celer je na pultech našich supermarketů i specializovaných obchodů se zeleninou k dostání po celý rok, nejkvalitnější je ale v létě. Prodává se nejčastěji v igelitovém sáčku, který řapíky chrání před poškozením. Celer musí být čerstvý, což poznáme na první pohled. Čerstvý celer vás na první pohled zaujme, vypadá svěže, má krásnou barvu bez hnědých skvrn, lístky nejsou zvadlé, řapíky jsou křehké, nikoli „gumové“. Řapíkatý celer spotřebujte co nejdříve, v lednici vydrží nejdéle týden. Po této době začne uvadat, pokud je ale zatím jen mírně zavadlý, můžeme ho vrátit do původního křehkého stavu namočením v ledové vodě.
Úprava řapíkatého celeru je pro některé méně zkušené kuchaře obávanou procedurou. My vám ale ukážeme, že na tom není vůbec nic těžkého. První, co musíme udělat, je odkrojit spodní část celeru tak, aby se jednotlivé řapíky oddělily. Ty poté důkladně omyjeme a osušíme. Pokud chceme celer krájet na menší kousky, můžeme se do toho hned pustit, pokud ale hodláme podávat delší kousky řapíků, je třeba je oloupat, jeho vlákna by nám totiž mohla vadit. Řapíky oloupeme nejsnáze pomocí škrabkou na brambory. Při dlouhém dušení není třeba celer loupat, vlákna změknou a vůbec nepoznáme, že tam někdy byla.
Řapíkatý celer je populární součástí salátů a pomazánek, další oblíbenou možností je ukusování řapíků namáčených v nejrůznějších dipech a omáčkách. Populární je i smoothie z řapíkatého celeru a dalších druhů zeleniny. Řapíkatý celer ale nemusíme používat jen ve studené kuchyni, můžeme ho vařit, dusit, grilovat, restovat, glazovat nebo zapékat třeba s těstovinami. Především glazovaný celer tvoří výbornou přílohu k masu, hodí se k drůbežímu, vepřovému i hovězímu.
Ani oloupaná vlákna a okrojenou spodní část celeru nemusíme vyhazovat, v kombinaci s kořenovou zeleninou nám dobře poslouží jako základ pro polévku.
Recepty s řapíkatým celerem
Receptů s řapíkatým celerem existují stovky, my jsme pro vás vybrali ty, které nás nejvíce zaujaly.
Řapíkatý celer zapečený se šunkou a sýrem
600 gramů řapíkatého celeru
100 gramů dušené šunky
2 polévkové lžíce Eidamu
30 gramů másla
sůl
pepř
Celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme na 6 cm dlouhé kousky, které v osolené vodě uvaříme doměkka. Mezitím si připravíme zapékací misku, do které nakrájíme máslo. Pekáček dáme na chvilku do vyhřáté trouby (asi na 180°C), aby se nám máslo rozpustilo a prohřálo. Mezitím nakrájíme šunku na kostičky a sýr nahrubo nastrouháme. Do zapékací misky vložíme řapíky celeru, posypeme šunkou a sýrem a dochutíme solí a pepřem a v troubě zapečeme.
Řapíkatý celer s gorgonzolou
8 řapíků celeru
75 gramů gonzoly
50 gramů sýru typu Lučina
1 polévková lžíce pažitky
Oba sýry rozmixujeme na hladký krém, přimícháme omytou a nasekanou pažitku. Řapíky omyjeme, osušíme a oloupeme. Nakrájíme je na kousky dlouhé asi 5 cm a žlábek naplníme krémem. Dáme vychladit do lednice a podáváme jako předkrm.
Tvarohová terina s mangem a řapíkatým celerem
300 gramů řapíkatého celeru
1 malá cuketa
2 manga
20 gramů másla
250 gramů tvarohu
250 gramů taveného smetanového sýra
4 vejce
2 polévkové lžíce citronové šťávy
sůl
pepř
V misce smícháme tvaroh, tavený sýr, vejce, citronovou šťávu, pepř a sůl. Jedno mango oloupeme a nakrájíme na kostičky, cuketu oloupeme, zbavíme semínek a také nakrájíme na kostičky. Řapíkatý celer omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostky a v mírně osolené vodě povaříme asi 5 minut. Nádobu na terinu vyložíme alobalem, který pomažeme máslem. Na dno dáme třetinu tvarohové směsi, na směs poklademe polovinu cukety, celeru a manga. Přidáme druhou třetinu tvarohu, na ni mango a zeleninu a nakonec zbytek tvarohové směsi. Nádobu překryjeme alobalem a vložíme do pekáče s horkou vodou. Pekáč umístíme do trouby vyhřáté na 200°C a necháme ho tam asi 70 minut. Terinu poté dáme přes noc do lednice. Druhý den ji vyklopíme z nádoby, naporcujeme a na talíři ozdobíme zbylým mangem.
Dušená treska s rajčaty a celerem
600 gramů tresky
2 deci rybího vývaru
150 gramů řapíkatého celeru
500 gramů loupaných rajčat
2 – 3 jarní cibulky
2 polévkové lžíce oleje
40 gramů estragonu
40 gramů kaparů
50 gramů piniových oříšků
2 stroužky česneku
sůl
pepř
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, česnek prolisujeme, řapíkatý celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, estragon nasekáme. Na pánvi s rozehřátým olejem všechny tyto suroviny smícháme a restujeme, přidáme i kapary, ochutíme pepřem a solí, podlijeme vývarem a přiklopíme, necháme dusit asi 10 minut. Mezitím si rybu nakrájíme na menší kousky, potom ji společně s piniovými oříšky také přihodíme do pánve a dusíme dalších 10 minut. Servírujeme posypané estragonem.
Lenka Ambrožová