Romantické sváteční menu pro vegany

Je hezké, když se rozhodnete oslavit svátek svatého Valentýna s milovanou osobou tak, že ji pozvete na večeři, kterou sami připravíte. Obvykle se při této příležitosti servírují například ústřice, steaky a čokoládová pěna, co romantického ale připravit, když jeden z vás (nebo dokonce oba) jí pouze rostlinnou stravu?

Kdo říká, že veganská jídla nemohou být luxusní, svůdná a nemohou okouzlit i masožravce? My rozhodně ne! A proto jsme sestavili originální valentýnské menu, které je nenáročné na přípravu, a přitom velmi chutné. Možná některé chody zařadíte do svého běžného jídelníčku a vyloučeno není ani to, že vaše drahá polovička si vyžádá přídavek.

Předkrm: Zeleninové kousky a hummus s červenou řepou

Na velkou porci hummusu, aby vám zbylo i na svačinu do práce či školy, budete potřebovat:

  • 1 červená řepa

  • 1 plechovka cizrny nebo 400 g uvařené cizrny

  • 2 stroužky česneku

  • 60 ml panenského olivového oleje

  • 2 lžíce sezamové pasty tahini

  • šťáva a kůra z poloviny bio citronu

  • sůl, čerstvě mletý černý pepř

Kromě toho budeme potřebovat:

  • Zeleninu dle vlastního výběru, kterou budeme v hummusu namáčet, např. 1 okurku, 2 mrkve a 2 řapíky celeru

Červenou řepu očistíme od případných zbytků zeminy, zabalíme do alobalu a dáme do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme asi hodinu, nebo dokud řepa není zcela měkká. Řepu vybalíme a necháme zchladnout, poté ji oloupeme a rozčtvrtíme. Cizrnu slijeme, vložíme do stolního mixéru spolu s červenou řepou, česnekem, tahini, citronovou šťávou a kůrou, solí a pepřem. Vše rozmixujeme a během mixování postupně přiléváme olej. Ochutnáme, případně dochutíme solí a pepřem. Před podáváním hummus důkladně vychladíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na dlouhé hranolky, podáváme je společně s hummusem, do něhož si je každý namáčí.

 

Polévka: Chřestový krém

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 450 g čerstvého zeleného chřestu

  • 400 ml zeleninového vývaru

  • 200 ml kokosového mléka

  • 1 cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 2 lžičky citronové šťávy

  • ½ lžičky sušeného tymiánu

  • ½ lžičky sušeného rozmarýnu

  • ½ svazku čerstvé petrželky

  • sůl, pepř

Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, česnek oloupeme a utřeme. V hrnci rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm cibuli, poté i česnek. Chřest očistíme a nakrájíme na čtvrtiny. Přidáme jej do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem, přidáme bylinky, sůl a pepř. Přivedeme k varu a přikryté vaříme do změknutí chřestu, asi 7 až 10 minut. Pak přilijeme citronovou šťávu a vše rozmixujeme dohladka. Ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem. Nalijeme do misek a posypeme nasekanou petrželkou.

Hlavní chod: Květákové tacos s avokádovou pomazánkou

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 2 kukuřičné taco placky

  • 1 zralé avokádo

  • 180 g malých růžiček květáku

  • 50 g uvařené nebo konzervované cizrny

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička mleté uzené papriky

  • 1 lžička soli

  • ½ svazku čerstvého koriandru

  • sriracha na dochucení

Cizrnu slijeme, osušíme a promícháme s uzenou paprikou a většinou soli. Cizrnu i květák rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem, dáme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do změknutí květáku, asi 25 až 30 minut. Kdyby se cizrna začala připalovat, vyjmeme ji a dál pečeme jen květák. Mezitím si připravíme avokádovou omáčku – avokádo zbavíme pecky, vyloupneme ze slupky a společně s citronovou šťávou a špetkou soli rozmixujeme. Avokádovou omáčku rozprostřeme na „dno“ tacos, na ni naklademe pečený květák a cizrnu a navrch nasypeme nahrubo pokrájený koriandr. Pokud máme rádi pálivé, vše přelijeme omáčkou sriracha.

Dezert: Čokoládová pěna z aquafaby

Na 4 menší nebo 2 velké porce budeme potřebovat:

  • 185 g kvalitní hořké čokolády vhodné pro vegany

  • 240 ml aquafaby – nálevu z cizrny v konzervě

  • 70 ml mandlového mléka, příp. jiného rostlinného mléka

  • 1 lžíce třtinového cukru

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • ½ lžičky citronové šťávy

Ve vodní lázni zahříváme mandlové či jiné rostlinné mléko až téměř k bodu varu, poté vhodíme na kostičky nalámanou čokoládou a ještě minutu zahříváme. Potom sejmeme z plamene a pomocí silikonové stěrky mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Směs necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Mezitím si vyšleháme aquafabu. Nálev z cizrny se chová podobně jako vaječné bílky, také z něj lze vyšlehat jakýsi sníh, ale zrovna jako bílky je citlivý na vodu a mastnotu. Proto důkladně zkontrolujeme, zda jsou mísa i šlehací metly dokonale čisté a suché, jinak se nám aquafaba nevyšlehá. K nálevu přilijeme citronovou šťávu, která pomůže udržet „sníh“ tuhý déle, a šleháme, dokud aquafaba netvoří špičky. Přidáme cukr a vanilkový extrakt a pokračujeme ve šlehání, dokud nejsou špičky pevné a nebortí se. To trvá 7 až 12 minut, šleháme raději déle, přešlehání se v případě aquafaby obávat rozhodně nemusíme. Sníh z aquafaby po částech vmícháváme do zchladlé čokoládové směsi. Dáváme pozor, aby nám aquafaba nezplihla, a proto ji s čokoládou spíše jen opatrně překládáme, žádné zběsilé míchání. Když máme všechen „sníh“ zapracovaný do jednolitého, hladkého, nadýchaného krému, naplníme jím skleničky. Můžeme ozdobit hoblinkami čokolády, ovocem, semínky nebo lístky máty a nakonec pěnu dáme vychladit do lednice na alespoň 3 hodiny.