Rostlinné jogurty a sýry
V minulém článku jsme si přiblížili výrobu rostlinných mlék v domácích podmínkách. Pro vegany a alergiky na laktózu existují kromě nich i jiné rostlinné náhražky mléčných výrobků – smetana, jogurt, sýry… Všechny je můžete vyrobit doma, smetana je jen rostlinné mléko s menším podílem vody. Na jogurty a sýry se podíváme podrobněji.
Rostlinné alternativy mléčných a masných výrobků dokáží být pěkně drahé, za jeden kelímek veganského jogurtu zaplatíte stejně jako za tři mléčné jogurty lacinějších značek. A rostlinné sýry jsou ještě dražší, nehledě na to, že jsou poměrně těžko dostupné. Vyzkoušejte proto tyhle domácí verze, které vám pomohou ušetřit nějakou tu korunu. Jen prosím pamatujte na to, že doma vyrobené ne-mléčné výrobky chutnají jinak než ty kupované (a také úplně jinak než výrobky s mlékem).
Kokosový jogurt
-
1 plechovka kokosového mléka
-
1 lžíce jogurtových kultur nebo 2 lžíce kupovaného rostlinného jogurtu s probiotiky
Plechovku s kokosovým mlékem dobře promícháme, otevřeme a její obsah vlijeme do hrnce. Mléko na mírném plameni pozvolna zahříváme a kontrolujeme teplotu, až bude teploměr ukazovat mezi 38°C a 40°C, odstavíme hrnec z plamene a do kokosového mléka vmícháme jogurtové kultury nebo kupovaný rostlinný jogurt. Dobře promíchanou směs nalijeme do dobře vymytých skleniček, uzavřeme a umístíme do tepla. Nejlepší je použít jogurtovač, kdo ho nemá, může skleničky zabalit do peřin a umístit do blízkosti topení (pokud je zapnuté, samozřejmě). Další možností je vložit skleničky do trouby, která nehřeje, pouze je v ní rozsvícené světlo. Některé trouby dokonce umožňují ohřev na 40°C, což je ideální volba. Skleničky necháme v teple cca 8 až 10 hodin, dokud směs nezhoustne. Poté jogurt necháme zchladnout na pokojovou teplotu a následně přemístíme do lednice, kde vydrží i týden. Nezapomeneme z některé ze skleniček odebrat 2 až 3 lžíce jogurtu, které poslouží jako startér při výrobě další várky domácího rostlinného jogurtu.
Kešu krémový sýr
-
130 g kešu ořechů
-
60 ml vody
-
2 lžičky citronové šťávy
-
1 lžička soli
-
špetka mletého černého pepře
Kešu ořechy propláchneme, vložíme do misky nebo sklenice a zalijeme asi 700 ml studené vody. Necháme máčet alespoň hodinu, nejlépe 6 hodin nebo přes noc. Změklé kešu ořechy propláchneme a spolu s 60 ml čerstvé vody (vodu z namáčení již dále nepoužíváme kvůli obsahu antinutrientů), citronovou šťávou, solí a pepřem vhodíme do nádoby stolního mixéru. Nejdřív párkrát zapulzujeme, poté mixujeme asi 5 minut, dokud není směs hladká. Vzniklý krémový sýr přemístíme do uzavíratelné nádoby a dáme vychladit do lednice, spotřebujeme do 5 dnů.
TIP: Do hotového kešu sýra můžeme vmíchat nasekané bylinky, nadrobno pokrájenou zeleninu, koření nebo třeba sekané ořechy.