Sekvestranty používané v potravinářském průmyslu
Sekvestranty zlepšují kvalitu a stabilitu potravinářských výrobků. Jsou to v podstatě konzervanty se schopností vázat volné ionty kovů z látek v potravinách a zabraňují tím jejich nežádoucím reakcím v potravinách.
Sekvestranty jsou látky, které na sebe vážou volné ionty kovů a zabraňují tak nežádoucím reakcím, které by v potravinách mohly vzniknout – například sraženinám, zakalením, změnám barvy… jsou účinné především na ionty mědi, železa a niklu a působí i jako katalyzátory při oxidaci tuků v potravinářských výrobcích. Používají se pro zlepšení kvality a trvanlivosti i stability potravin.
Sekvestranty jsou v několika skupinách přídatných látek. Většina z nich nemá prokázané negativní účinky na lidské zdraví. Dělí se na
- přírodní a přírodně identické
- polosyntetické a syntetické
Sekvestranty z přírodních zdrojů, které jsou bezpečné a bez nežádoucích zdravotních účinků
- E 330 - Kyselina citronová
- E 336 - Vinany draselné
Zcela bezpečné a lidskému zdraví neškodící uměle získané sekvestranty přírodního původu a přírodně identické syntetické látky
- E 262 - Octany sodné
- E 331 - Citronany sodné
- E 332 - Citronany draselné
- E 333 - Citronany vápenaté
- E 334 - Kyselina vinná
- E 335 - Vinany sodné
- E 337 - Vinan sodnodraselný
- E 500 - Uhličitany sodné
- E 500(i) - Uhličitan sodný
- E 575 - Glukonolakton
- E 576 - Glukonan sodný
- E 577 - Glukonan draselný
- E 1505 - Triethyl-citrát
- E 578 - Glukonan vápenatý
Uměle získané sekvestranty přírodního původu a přírodně identické látky bez prokázaných negativních účinků na organismus člověka
- E338 - Kyselina fosforečná
- E339 - Fosforečnany sodné
- E340 - Fosforečnany draselné
- E341 - Fosforečnany vápenaté
- E380 - Citronan triamonný
- E968 - Erythritol
Syntetické sekvestranty s možnými negativními účinky na lidské zdraví
- E420 - Sorbitol
- E452 - Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý )
Pro zdraví člověka nepříznivé syntetické sekvestranty, způsobující alergické reakce
- E385 - Ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný
Zakázané sekvestranty
- E 384 - Citronan isopropylnatý
- E 386 - Ethylendiamintetraacetát disodný
- E 387 - Oxystearin
- E 388 - Kyselina thiodipropionová
V ČR a EU zakázané látky se mohou vyskytovat v potravinách, které byly vyrobené mimo země Evropské unie a do ČR a EU dovezené.
Sekvestranty nemají v převážné většině negativní vliv na lidský organismus. Účinky těchto zdraví neškodících látek jsou pro potraviny dokonce prospěšné, protože volné ionty kovů - tzv. volné radikály - by mohly ve větším množství zdravotní problémy způsobovat. Vzhledem k tomu, že do potravin se ale přidává i několik různých E-látek současně a další již mohou být škodlivé, měl by se spotřebitel zajímat o jejich složení. Pokud se objeví škodlivé nebo nebezpečné přídatné látky, je nejlepší konzumaci potravin s nimi maximálně omezit nebo zcela vyloučit.