Silvestr jde slavit i zdravě

Dělá se vám nevolno při představě, že po všem tom vánočním cukroví na vaši linii zaútočí ještě silvestrovské chlebíčky, křupky a chipsy? Pak vězte, že Silvestr můžete oslavit dobrým jídlem, aniž byste přibírali na váze. Stačí jen vědět, jaké pohoštění připravit. A my vám to řekneme.

Při přípravě zdravého silvestrovského občerstvení zapomeňte na majonézu, bílou mouku a všechno smažené. Podávejte hodně zeleniny, kvalitní bílkoviny a jídlo připravujte z výchozích surovin, snažte se nepoužívat žádné polotovary. Zde je několik skvělých, zdravých a chutných receptů, které stojí za vyzkoušení.

Hummus

  • 1 konzerva cizrny (i s nálevem)

  • 1 stroužek česneku

  • 2 lžíce sezamové pasty tahini

  • 2 lžíce olivového oleje

  • šťáva z ½ citronu

  • sůl

  • pepř

Cizrnu scedíme a nálev si ponecháme stranou. Česnek oloupeme a utřeme. Do mixéru vložíme česnek, cizrnu, tahini, sůl, pepř a trochu citronové šťávy a rozmixujeme. Přilijeme asi čtvrtinu uschovaného nálevu a znovu promixujeme. Pokud je hummus stále moc hutný, přidáme další čtvrtinu nálevu a rozmixujeme. Až získáme požadovanou konzistenci, hummus ochutnáme a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou dle libosti. Hummus přemístíme do mističky nebo na talířek, na nichž budeme pokrm servírovat, a přelijeme olivovým olejem.

TIP: Hummus se skvěle hodí k namáčení syrové zeleniny. Proto k němu podávejte na hranolky nakrájenou mrkev, papriku, řapíkatý celer a okurku. Pokud máte po ruce pečené batáty nebo dýni, určitě je neváhejte hostům rovněž nabídnout.

Žampiony plněné sýrem a špenátem

  • 500 g čerstvých žampionů

  • 200 g ricotty

  • 40 g parmezánu

  • 4 zelené olivy

  • 4 hrsti čerstvého listového špenátu

  • ½ lžičky provensálských bylinek

  • sůl

  • pepř

Žampiony oloupeme a vylámeme nožičky. Olivy nadrobno nasekáme a smícháme s ricottou, 20 g strouhaného parmezánu a opraným listovým špenátem. Směs ochutíme provensálskými bylinkami, solí a pepřem. Žampiony rozložíme na plech vyložený pečicím papírem lupeny navrch, do každého kloboučku dáme špenátovou směs a navrchu posypeme zbylým strouhaným parmezánem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut nebo dokud nejsou žampiony opečené.

Grilované fíky s kozím sýrem

  • 50 g čerstvého kozího sýra

  • 12 čerstvých fíků

  • 2 lžičky medu

  • 1 lžíce mléka

  • snítka čerstvého tymiánu

Kozí sýr dobře promícháme s mlékem, medem a nasekaným tymiánem. Fíky omyjeme, rozkrojíme a řeznou stranou položíme na gril. Až budou fíky ogrilované, sejmeme je z grilu, položíme je na talířky či tácky opečenou stranou nahoru a poklademe sýrovou směsí. Ihned podáváme.