Siřičitany používané v potravinářství

Siřičitany působí jako konzervanty a antioxidanty. Používají se například při výrobě vína, pekařských produktů, masa a masných výrobků, ale také u čerstvého i sušeného ovoce a zeleniny.

Siřičitany jako konzervační látky velmi účinně působí proti různým mikroorganismům, bakteriím, kvasinkám i plísním. Mají i značné antioxidační vlastnosti a u mnoha druhů potravin zabraňují postupným změnám barvy.

Používají se při přepravě vinných hroznů, kdy zabraňují vzniku plísní a také při samotné výrobě vína. V pekařském průmyslu se využívají pro úpravu kvality těsta, u masa a masných výrobků brání vzniku a rozmnožování různých škodlivých mikroorganismů. Vzhledem k antioxidačním vlastnostem a schopnosti zabraňovat změnám barvy se používají na různé čerstvé ovoce a zeleninu. U sušeného ovoce siřičitany jeho barvu ještě vylepšují - např. sušené meruňky bez jejich použití jsou hnědé, s použitím siřičitanů přitažlivě oranžové. Nepoužívají se při sušení rozinek a švestek, kde je žádoucí tmavá barva, a také při sušení cibule a česneku. Poměrně velké uplatnění mají při výrobě různých produktů z brambor, hub a ořechů, a také při bělení chmele. Využívají se také pro dekontaminaci potravinářských výrobních zařízení.   

Siřičitany jsou zařazeny ve skupině přídatných látek s označení E 220 až E 228. Do této skupiny patří oxid siřičitý a anorganické soli, které mohou uvolňovat pro lidský organismus nepříznivý oxid siřičitý

Siřičitany jsou na lidské zdraví nepříznivě působící látky, které mohou vyvolat alergické reakce a jsou zcela nevhodné pro děti a alergiky.

  • E 220 - Oxid siřičitý
  • E 221 - Siřičitan sodný
  • E 222 - Hydrogensiřičitan sodný
  • E 223 - Disiřičitan sodný
  • E 224 - Disiřičitan draselný
  • E 226 - Siřičitan vápenatý
  • E 227 - Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E 228 - Hydrogensiřičitan draselný
  •  

Přidávání siřičitanů  do potravin a nápojů  je upraveno přísnými předpisy. Látky, které mohou způsobit zdravotní problémy jsou v potravinách v množství, které by při běžné konzumaci nemělo vyvolat žádné zdravotní problémy. Ty ale nelze zcela vyloučit například u osob se zvýšenou citlivostí na chemické přísady v potravinách a při konzumaci většího množství takových potravin u dětí. Proto je vždy dobré si přečíst složení výrobku a v případě, že takové želírovací prostředky obsahuje jeho konzumaci maximálně omezit nebo se jí zcela vyhnout.