Sójové mléko

Stále více lidí se dnes ze zdravotních či etických důvodů spoléhá na rostlinná mléka namísto těch živočišných. Rostlinná mléka jsou ale mnohem dražší než běžné kravské mléko, a pokud je pijete a zároveň používáte i při vaření a pečení, může vás to stát opravdu hodně. A přitom si můžete vyrobit vlastní rostlinná mléka doma!

O výrobě mléka z mandlí, kešu ořechů, máku a dalších semínek a oříšků už jsme tu psali. Dnes se ale budeme věnovat rostlinnému mléku, které je velmi populární, ale jeho domácí příprava se od ostatních trochu liší. Řeč je o mléku sójovém.

Recept na domácí sójové mléko

  • 300 g sušených sójových bobů

  • 3 l vody + na namáčení

  • 2 lžičky vanilkového extraktu

  • malá špetka soli

Sójové boby opláchneme a vsypeme do dostatečně velké nádoby, zalijeme studenou vodou tak, aby hladina sahala asi o polovinu výše než samotné boby. Zakryjeme a necháme stát 12 až 24 hodin. Poté boby v prstech promneme, snažíme se je zbavit slupky, což prospěje zdravotním účinkům i chuti výsledného mléka. Pokud ale slupky nejdou stáhnout, nebudeme se tím trápit a přistoupíme k dalším bodu. Případné slupky odstraníme a vodu slijeme, boby propláchneme a smícháme se 3 l čerstvé vody. Sóju a vodu po částech rozmixujeme ve stolním mixéru na hladkou řídkou kaši, kterou poté přemístíme do čisté kuchyňské utěrky nebo sýrařského plátna, kterým jsme vyložili misku. Cípy plátna nebo utěrky v ruce spojíme, vzniklý raneček zvedneme a vymačkáme veškerou tekutinu do mísy. V pláténku nám zbyde tzv. okara, kterou můžeme využít v dalších receptech. K výrobě sójového mléka ale budeme potřebovat zcezenou tekutinu v míse. Přelijeme ji do hrnce a přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme asi 15 až 20 minut. V průběhu vaření sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Uvařené sójové mléko potom dochutíme špetkou soli a vanilkovým extraktem, promícháme a necháme zchladnout. Potom jej přelijeme do vymytých lahví a uložíme do lednice, kde vydrží 4 až 5 dní.