Stabilizátory v potravinářských výrobcích
Stabilizátory pomáhají udržovat v potravinách rovnoměrné rozptýlení různých látek, které se vzájemně nesmíchají. V potravinářském průmyslu se velmi často využívají stabilizátory, které jsou zároveň i želírující látky.
Stabilizátory pomáhají dlouhodobě udržovat fyzikální vlastnosti potravin, především jejich konzistenci a zbarvení. Potraviny se často skládají ze surovin, které se spolu přirozeně nemísí a časem by se bez použití stabilizátorů od sebe oddělily - například kakao by se v kakaovém mléku usadilo na dně. Stabilizátory ale také zajišťují stálost barvy potravin. Nejčastěji používané stabilizátory jsou modifikované škroby a rostlinné gumy, a stabilizační schopnosti mají i některé želírující látky, například želatina nebo pektiny.
Používání různých stabilizátorů je velmi rozšířené a jsou snad ve všech skupinách potravin. Obsahují je zmrzliny, emulgované tuky, emulzní likéry, studené omáčky, deserty a mnoho dalších potravin.
Stabilizátory jsou v několika různých skupinách tzv. E látek. Dělí se na
- přírodní a přírodně identické
- polosyntetické a syntetické
Stabilizátory, které pocházejí z přírodních zdrojů, jsou zcela bezpečné a nemají žádné negativní účinky na lidské zdraví
- E 406 - Agar
- E 417 - Guma tara
- E 418 - Guma gellan
- E 425 - Konjaková guma
- E 336 - Vinany draselné
Přírodní stabilizátory, které mohou způsobit alergické reakce
- E 407a - Guma Euchema
- E 412 - Guma guar
Uměle získané stabilizátory přírodního a živočišného původu a přírodně identické látky
- bez prokázaných nepříznivých vedlejších účinků na zdraví
- E 432 - Polyoxyethylensorbitanmonolaurát
- E 434 - Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát
- E 435 - Polyoxyethylensorbitanmonostearát
- E 436 - Polyoxyethylensorbitantristearát
- E 440 - Pektiny
- E 441 - Želatina
- E 442 - Fosfatidy amonné
- E 470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin
- E 471 - Mono- a diglyceridy mastných kyselin
- E 472 - Estery mastných kyselin a, b, c, d, e, f
- E 473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami
- E 475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami
- E 477 - Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami
- E 481 - Stearoylaktylát sodný
- E 492 - Tristearát sorbitolu
- E 493 - Monolaurát sorbitolu
- E 494 - Monooleát sorbitolu
- E 495 - Monopalmitát sorbitolu
- E 572 - Stearan hořečnatý
- způsobující alergické reakce a hyperaktivitu
- E 433 - Polyoxyethylensorbitanmonooleát
- E 491 - Monostearát sorbitolu
Uměle získané stabilizátory přírodního a živočišného původu a syntetické stabilizátory bez vedlejších účinků na zdraví
- zcela bezpečné
- E 170 - Uhličitany vápenaté
- E 263 - Octan vápenatý
- E 315 - Kyselina erythorbová
- E 316 - Erythorban sodný
- E 331 - Citronany sodné
- E 332 - Citronany draselné
- E 335 - Vinany sodné
- E 337 - Vinan sodnodraselný
- E 410 - Karubin
- E 460 - Celulózy
- E 579 - Glukonan železnatý
- bez prokázaných negativních účinků
- E 339 - Fosforečnany sodné
- E 340 - Fosforečnany draselné
- E 340(i) - Dihydrogenfosforečnan draselný
- E 340(ii) - Monohydrogenfosforečnan draselný
- E 340(iii) - Fosforečnan draselný
- E 341 - Fosforečnany vápenaté
- E 343 - Fosforečnany hořečnaté
- E 353 - Kyselina metavinná
- E 380 - Citronan triamonný
- E 383 - Glycerofosforečnan vápenatý
- E 444 - Acetát isobutyrát sacharózy
- E 461 - Methylcelulóza
- E 463 - Hydroxypropylcelulóza
- E 464 - Hydroxypropylmethylcelulóza
- E 465 - Ethylmethylcelulóz
- E 466 - Karboxymethylcelulóza
- E 468 - Kroskaramelóza
- E 469 - Enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulóza
- E 482 - Stearoyllaktylát vápenatý
- E 504 - Uhličitany hořečnaté
- E 528 - Hydroxid hořečnatý
- E 953 – Isomalt
- E 967 - Xylitol
- E 968 - Erythritol
- E 1200 - Polydextrosy
- E 1401 - Škrob pozměněný působením kyseliny
- E 1402 - Škrob pozměněný působením zásady
- E 1403 - Bělené škroby
- E 1404 - Oxidovaný škrob
- E 1405 - Škrob pozměněný působením enzymů
- E 1410 - Fosfát škrobu
- E 1412 - Zesíťovaný fosfát škrobu
- E 1413 - Fosfát zesíťovaného fosfátu
- E 1414 - Acetát zasíťovaného fosfátu škrobu
- E 1420 - Acetát škrobu
- E 1422 - Acetát zesíťovaného adipátu škrobu
- E 1440 - Hydroxypropylether škrobu
- E 1442 - Hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu
- E 1450 - Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu
- E 1451 - Acetylovaný oxidovaný škrob
Pro lidský organismus nevhodné stabilizátory
- s podezřením na možné alergické reakce
- E 508 - Chlorid draselný
- E 626 - Kyselina guanylová
- E 1519 - Benzylalkohol
- způsobující alergické reakce, hyperaktivita, nevhodné pro děti!
- E 280 - Kyselina propionová
- E 281 - Propionan sodný
- E 320 - Butylhydroxyanisol (BHA)
- E 321 - Butylhydroxytoluen (BHT)
- E 325 - Mléčnan sodný
- E 326 - Mléčnan draselný
- E 327 - Mléčnan vápenatý
- E 627 - Guanylan sodný
- E 628 - Guanylan draselný
- E 629 - Guanylan vápenatý
Na zdraví člověka nepříznivě působící stabilizátory s možnou alergickou reakcí
- E 450 - Difosforečnany
- E 452 - Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý )
- E 459 - Beta - cyklodextrin
- E 512 - Chlorid cínatý
- E 965 - Maltitol
Stabilizátory s výrazně škodlivými účinky, které jsou považované za nebezpečné. Způsobují alergické reakce a hyperaktivitu, jsou zcela nevhodné pro děti!
- E 249 - Dusitan draselný
- E 250 - Dusitan sodný
- E 251 - Dusičnan sodný
- E 252 - Dusičnan draselný
- E 321 - Butylhydroxytoluen (BHT)
- E 400 - Kyselina alginová
- E 401 - Alginát sodný
- E 402 - Alginát draselný
- E 403 - Alginát amonný
- E 404 - Alginát vápenatý
- E 405 - Propylenglykolalginát
- E 407 - Karagenan
- E 413 - Tragant
- E 414 - Arabská guma
- E 415 - Xanthan
- E 416 - Guma karaya
- E 420 - Sorbitol
- E 421 - Mannitol
- E 445 - Pryskyřičný ester
- E 585 - Mléčnan železnatý
- E 1201 - Polyvinylpyrrolidon (PVP, Povidon)
- E 1202 - Polyvinylpolypyrrolidon (Síťovaný povidon, PVPP)
- E 1520 - Propylenglykol
Zakázané stabilizátory
- E 409 - Arabinnogalaktan
- E 419 - Guma ghatti
- E 430 - Polyoxyethylen stearát
- E 443 - Bromovaný rostlinný olej
- E 467 - Ethylhydroxyethylcelulóza
- E 478 - Laktylované estery glycerolu a propandiolu
- E 539 - Thiosíran sodný
- E 1411 - Diškrobový glycerol
I když jsou tyto stabilizátory v ČR a EU zakázané, nelze vyloučit, že je nebudou obsahovat potraviny vyrobené mimo země Evropské unie, které byly do ČR a EU dovezené.
Stabilizátory se v mnoha případech kombinují, protože mnohé z nich mají i jiné vlastnosti a působí například jako želírovací prostředky. Převážná většina stabilizátorů není lidské zdraví nijak zásadně neohrožuje. I tak je ale stále poměrně velké množství těchto látek, které na lidský organismus působí negativně, a nebo dokonce mají i škodlivé účinky. Množství, které lze do potravin přidat je samozřejmě určené přísnými předpisy a při konzumaci běžného množství by se projevit nemělo. Spotřebitel by měl vždy z údajů na obalu zkontrolovat, jaké stabilizátory potravina obsahuje a v případě, že v ní jsou látky pro zdraví nevhodné, omezit jejich konzumaci na minimum nebo úplně.