Sušené maso pro doplnění energie

Všichni sportovci a vášniví návštěvníci fitness center zpozorněte! Jistě děláte všechno pro to, abyste každý fyzický výkon vyvážili odpovídajícím množstvím kvalitních živin, zejména bílkovin a kvalitních tuků. K tomu vám mohou sloužit proteinové tyčinky, smoothie nebo třeba sušené maso.

Sušené maso neboli jerky se k nám rozšířilo ze západu, avšak rozhodně se nejedná o nějakou horkou novinku, sušení je ke konzervaci potravin využíváno už tisíce let. Zatímco v našich podmínkách se suší hlavně ovoce, houby nebo třeba bylinky a trvanlivost masa se zvyšovala především uzením, v teplejších oblastech bylo sušení masa naprosto běžné – třeba mezi Indiány. My teď ale na rozdíl od nich nemusíme vyrazit na lov bizonů, abychom si sušené maso vychutnali.

Proč jíst sušené maso

Sušené maso se vyrábí z čerstvého libového masa z různých druhů zvířat, neobsahuje vodu, a tak vydrží opravdu dlouho, aniž by se zkazilo nebo změnilo své vlastnosti. Sušením zmenšuje svůj objem, takže nakonec vzniknou drobné tenké plátky, které zaberou jen málo místa, takže si je s sebou můžete vzít do posilovny, na kolo, na vodu nebo třeba na horolezecký výlet či vysokohorský trip. Na všech těchto místech ho skutečně oceníte – jedná se totiž o velmi kvalitní zdroj bílkovin, kterých je v závislosti na druhu v mase zhruba 50 až 75 % celkového objemu, naproti tomu tuk zde nenajdete skoro žádný. Jerky vám rychle dodá energii a je skvělým jídlem na cesty, protože nevyžaduje žádnou přípravu, prostě jen načnete sáček a hodujete.

Jak se jerky vyrábí

Průmyslově vyráběné sušené maso vzniká z vybraného čerstvého hovězího, vepřového, krůtího či jiného masa. Maso se nakrájí na tenké plátky, naloží do marinády a potom se suší při 70 až 80 % - a to je vše! Kvalitní sušené mas neobsahuje lepek ani žádné konzervanty a barviva, nic z toho totiž není potřeba. Sušením se maso zakonzervuje přiirozeně a přidává se už jenom koření pro zlepšení chuti. Sušené maso není třeba uchovávat v lednici, můžete je mít vždy schované v batohu pro případ, že byste se potřebovali posilnit.