Tavicí soli a kypřící látky v potravinách
Tavicí soli se používají především při výrobě tavených sýrů, kypřicí látky jsou nezbytné například pro kypření těsta. Pouze nepatrné množství z nich má negativní účinky na lidský organismus.
Tavicí soli
Mění přirozené vlastnosti proteinů, pomáhají stabilizovat bílkoviny a tuky. Používají se při výrobě tavených sýrů, protože zajišťují jejich lepší roztíratelnost.
Podle vlivu na lidské zdraví se dělí na:
- bezpečné a bez nežádoucích zdravotních účinků
- E 331 - Citronany sodné
- zdraví neškodné tavicí soli jsou
- E 339 - Fosforečnany sodné
- méně vhodné, které ale v běžném množství nemají na zdraví nepříznivý vliv
- E 450 - Difosforečnany
- E 452 - Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý )
Tavicí soli se používají v skutečně přijatelném množství a nejsou pro lidský organismus nijak nebezpečné, i když už samotný jejich název u některých lidí může vzbuzovat obavy.
Kypřicí látky
Způsobují uvolňování různých plynů, nejčastěji oxidu uhličitého, které zvyšují objem těsta. Používají se tedy jako přísada do těsta a těstových směsí.
Vliv na lidské zdraví je různý a podle něj se rozdělují na:
- bezpečné a bez nežádoucích zdravotních účinků
E 336 - Vinany draselné
E 408 - Pekařské droždí
E 500 - Uhličitany sodné
E 500(i) - Uhličitan sodný
E 500(ii) - Hydrogenuhličitan sodný
E 500(iii) - Sekvikarbonát sodný
E 574 - Kyselina gluonová
E 575 - Glukonolakton
- zdraví neškodné
E 340(i) - Dihydrogenfosforečnan draselný
E 341 - Fosforečnany vápenaté
E 354 - L+- vinan vápenatý
E 516 - Síran vápenatý
E 517 - Síran amonný
E 521 - Síran sodnohlinitý
E 522 - Síran draselnohlinitý
E 523 - Síran amonnohlinitý
E 527 - Hydroxid amonný
E 541 - Fosforečnan sodnohlinitý
- méně vhodné, které ale v běžném množství nemají na zdraví nepříznivý vliv
E 450 - Difosforečnany
E 452 - Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý )
E 501 - Uhličitany draselné
E 503 - Uhličitan amonný
- nebezpečné kypřící látky s výrazně škodlivými účinky
Používání těchto nebezpečných látek je v zemích EU zakázáno, ale mohou být součástí potravin vyrobených mimo Evropskou unii.
E 342 - Fosforečnany amonné
E 945 - Chlorpentanfluoretan
Většina kypřících látek je zdraví neškodná, například pekařské droždí zná pravděpodobně každý. Přidávání méně vhodných látek je regulováno přísnými předpisy a při konzumaci běžného množství potravin se žádné negativní účinky na lidské zdraví neprojevují. I tak je ale samozřejmě lepší potraviny s těmito látkami nekonzumovat.
Zpět na hlavní článek Éčka v potravinách.