Tisíc podob tofu
Tofu si v našich končinách stále udržuje pověst gumové kostky bez chuti, kterou většina lidí v supermarketu obchází oklikou. Jen pár z nich ale tofu někdy ochutnalo, a jen několik z tohoto mála mělo možnost zakousnout se do opravdu kvalitního produktu. Protože co naplat, balené trvanlivé tofu ze supermarketu se jen stěží dokáže vyrovnat čerstvému krémovému tofu z vietnamské tržnice, které se doporučuje spotřebovat pokud možno ještě v den nákupu. Na to, jestli si sójový sýr oblíbíte nebo na něj navždy zanevřete, má velký vliv také jeho úprava. Jak tedy docílit chutného pokrmu z tofu?
Tofu dnes můžete koupit už ochucené – kromě přírodního je na trhu také uzené, bylinkové, zeleninové, chilli a další. Sójový sýr totiž ochotně přijímá chutě jiných surovin, proto je marinování jeho základní úpravou. Pochopitelně můžete také koupit přírodní tofu a namarinovat si ho sami podle svých chutí. Kromě klasického tofu v kostce jsou na trhu i různé tofu pomazánky a jiné výrobky ze sóji, jako třeba karbanátky, párky a další.
Významný zdroj bílkovin
Máme tendenci považovat tofu za náhradu masa a sýrů pro vegany a vegetariány, tím ale tuto surovinu značně podceňujeme. Tofu je plnohodnotným zdrojem bílkovin, které může s oblibou využívat každý. Navíc tak můžete i ušetřit, tofu není nijak drahé, a to ani na vietnamské tržnici. S tofu bychom to ale na druhou stranu neměli přehánět a dávat si ho každý den, podle některých studií totiž zažívací systém Evropanů není přizpůsoben ke správnému zpracování sóji, navíc je sója určená k dalšímu zpracování často geneticky modifikována.
Co s tofu?
Tofu je neuvěřitelně univerzální surovina, a jak se jednou naučíte ho využívat, už se ho nebudete chtít vzdát. Může zaujmout místo masa, tvrdého sýra, tvarohu i vajec. Tofu natural je po vymačkání schopno natáhnout do sebe marinádu, a čím déle je v ní naloženo, tím více ji absorbuje. Nejvíce se pochopitelně hodí asijské marinády, můžete asi použít jakoukoliv, která vám chutná. Tofu se sice může jíst „syrové“, tedy tak, jak ho koupíte, většinou se však krátce tepelně upravuje. Můžete ho povařit v osolené vodě, opékat na pánvi nebo na grilu. Pokud hledáte rychlý a výživný oběd, povařte nebo opečte tofu nakrájené na kostky, na talíři ho pokapejte rybí omáčkou a podávejte s blanšírovanou nebo restovanou zeleninou. Tofu se také hodí do nejrůznějších restovaných zeleninových směsí, k nimž můžete podávat rýžové nudle nebo jasmínovou rýži.
Z rozdrobeného tofu můžete vytvořit pokrm ve stylu míchaných vajíček, použít ho do nádivky nebo sekané, bramboráků či karbanátků.
Tofu je také možné rozmixovat s vodou nebo mlékem (rostlinným či živočišným), přidat lahůdkové droždí a další suroviny dle přání, získáte tak chutnou pomazánku. A jde to i na sladko – rozmixované tofu smíchejte s karobem či kakaem, rozpuštěnou čokoládou či ovocem.
Lenka Ambrožová