Tofu na grilu
Že si vegetariáni a vegani nemohou pořádně užít grilovací párty? Ale kdeže! Mohou grilovat zeleninu, vegetariáni sýry, luštěninové a zeleninové burgery a v neposlední řadě tofu. To mezi masožravci nemá příliš dobrou pověst, když ho ale vyzkoušíte ogrilované, možná změníte názor.
Tofu samo o sobě nechutná nijak závratně, zato má ale úžasnou schopnost převzít jakoukoliv chuť, kterou mu dodáte. Proto s přípravou na grilování začněte s dostatečným předstihem a tofu alespoň půl hodiny marinujte. Pokud spěcháte nebo se ochucování tofu bojíte, můžete si koupit již ochucený výrobek, k dostání je tofu uzené, marinované nebo třeba s bylinkami.
Jak na grilování tofu
Připravit lahodné grilované tofu není nic obtížného, jen je třeba dodržovat správný postup. A tady je:
-
Používejte pevné tofu, aby se během grilování nerozpadalo a aby se vám s ním snáze manipulovalo.
-
Z tofu před marinováním vymačkejte co nejvíc tekutiny, aby mohlo nasáknout marinádu.
-
Můžete použít jakoukoliv marinádu, nejvhodnější jsou ale ty, které obsahují cukr. Ten totiž zajistí, že bude tofu na povrchu krásně křupavé.
-
Tofu nekrájejte na příliš malé kousky, ponechte je ve velikosti, ve které jste ho koupili, anebo jen překrojte napůl. Menší kusy by se snadno přichytávaly k roštu a rozpadaly se, také by mohly propadnout na uhlíky.
-
Rošt grilu potřete olejem, anebo jím potřete přímo tofu. Pokud jste olej použili do marinády, můžete tento krok vynechat.
-
Pro lepší manipulaci můžete tofu napíchnout na bambusové špejle. Abyste zabránili jejich vzplanutí, ponořte je na několik minut do studené vody a vyjměte až těsně před použitím.
-
Tofu grilujte na rozpáleném grilu asi 6 minut z každé strany a průběžně ho potírejte zbylou marinádou.
-
Tofu je hotové, když je na povrchu křupavé, ale ne spálené. Zatímco při grilování masa si musíte dávat pozor, aby nebylo uvnitř syrové, u tofu nic takového nehrozí, takže pokud máte pocit, že už víc tepelné úpravy nepotřebuje, klidně ho z grilu sejměte a podávejte.
-
Grilované tofu podávejte se směsí grilované zeleniny a omáčkou nebo čatní, můžete také svým hostům nabídnout citron nebo limetku k pokapání. Tofu si skvěle rozumí také s čerstvou zeleninou, klidně ho přidejte do salátu a nezapomeňte na dobrou zálivku. A kdo má rád burgery, může do nich grilované tofu použít místo masa.