Veganské Vánoce
V dnešní době se čím dál víc lidí různých věkových kategorií rozhoduje žít bez živočišných výrobků. S nadcházejícími Vánocemi přichází palčivá otázka, co naservírovat na štědrovečerní tabuli, aby to bylo chutné, zdravé, sváteční a čistě rostlinné. Pokud tento problém právě řešíte nebo jen chcete ozvláštnit své vánoční menu, tento článek se vám pokusí pomoci. Sestavili jsme totiž pro vás kompletní veganské štědrovečerní menu a přidáme i recept na veganské cukroví.
Ke Štědrému dnu v České republice neodmyslitelně patří ryba, nejlépe kapr. To ale není nic pro vegany a napodobit chuť a texturu ryby něčím rostlinným je obzvlášť obtížné, poradí si s tím jen zkušení vegan kuchařky a kuchaři. Proto jsme se rozhodli nahradit rybu zapečenou dýní, tedy jídlem sezonním. Jako hlavní chod může stejně dobře posloužit i smažený květák nebo placičky ze směsi různých druhů rozmixované zeleniny. Ještě před hlavním chodem ale podávejme předkrm, v našem případě avokádový hummus, může to ale být třeba i rajčatová bruschetta nebo plněné žampiony, a poté polévku. Tu jsme zvolili z červené čočky, která je dostupná po celý rok a v zimě příjemně zahřeje. Pokud na červenou čočku nemáte chuť, uvařte si třeba polévku z hrášku nebo kukuřice. Celé naše vánoční veganské menu zakončuje brownies.
Štědrovečerní veganské menu
Avokádový hummus
-
1 plechovka cizrny
-
1 avokádo
-
1 stroužek česneku
-
3 lžíce olivového oleje
-
3 lžíce limetkové šťávy
-
½ lžíce tahini pasty
-
Špetka mletého kmínu
Cizrnu necháme v cedníku okapat, avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme dužinu. Všechny ingredience vložíme do mixéru a zpracujeme na jemnou pastu. Podáváme s kousky zeleniny nebo s veganským pečivem či krekry.
Polévka z červené čočky
-
1 mrkev
-
1 brambora
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
1 hrnek červené čočky
-
4 hrnky zeleninového vývaru
-
3 hrnky vody
-
1 lžička sušené majoránky
Červenou čočku přebereme a dvakrát nebo třikrát propláchneme čistou vodou. Mrkev a bramboru oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, oloupanou cibuli nadrobno nasekáme a česnek utřeme. V dostatečně hlubokém hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli a česnek. Přidáme mrkev a bramboru, přidáme majoránku a restujeme zhruba 4 minuty. Poté přilijeme vodu a vývar, přidáme červenou čočku, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, zmírníme plamen, hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme asi 20 minut nebo dokud není čočka měkká, stejně jako mrkev a brambory. Pak polévku odstavíme a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Rozdělíme do talířů nebo misek a podáváme.
TIP: Po rozmixování můžeme do polévky vmíchat 2 – 4 lžíce kokosového mléka.
Zapečené dýně acorn
-
2 dýně acorn
-
2 brambory
-
1 cibule
-
2 šalotky
-
3 stroužky česneku
-
1 balení mražené zeleninové směsi
-
100 ml zeleninového vývaru
-
1 lžička čerstvě nasekaného rozmarýnu
-
½ lžičky sušeného tymiánu
Troubu zapneme na 190°C. Dýně omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme z nich dužinu, vydlabané dýně dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme zhruba tři čtvrtě hodiny. Brambory ve slupce uvaříme doměkka, oloupeme a rozmačkáme. Cibuli a šalotky nakrájíme na drobné kostičky, česnek utřeme. Rozehřejeme si trošku oleje v hlubší pánvi, vložíme do ní cibuli, šalotku a česnek a necháme zesklovatět, poté přilijeme půl naběračky vývaru. Další vývar přidáváme teprve tehdy, až se z pánve všechen vypaří. Do pánve vsypeme mraženou zeleninovou směs a prohřejeme ji. Přidáme rozmarýn, tymián, dochutíme solí a pepřem. Obsah pánve smícháme s rozmačkanými bramborami a touto směsí naplníme dýně. Ty dáme ještě zhruba na půl hodiny zapéct, poté je můžeme podávat.
Vegan brownies
-
200 g polohrubé mouky
-
200 g třtinového cukru
-
200 g hořké vegan čokolády
-
100 g dětské jablečné přesnídávky
-
50 g kakaa na pečení
-
200 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
-
100 ml oleje
V míse smícháme mouku, cukr a kakao. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a poté ji smícháme s přesnídávkou, mlékem a olejem. Tuto směs promícháme se suchými ingrediencemi, těsto vyklopíme na hluboký plech vyložený pečicím papírem a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C asi 25 minut.
Veganské cukroví
Oříškové kuličky
-
150 g lískových oříšků vcelku
-
2 lžíce kakaa na pečení
-
3 lžíce javorového sirupu nebo medu
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
Nahrubo sekané lískové oříšky na obalení
Lískové oříšky opražíme na suché pánvi a oloupeme. Na stranu si odložíme 18 oříšků a zbytek v mixéru zpracujeme najemno. Přidáme vanilkový extrakt, kakao a javorový sirup nebo med a důkladně promícháme. Vzniklou hmotou obalujeme ořechy a tvoříme kuličky, které nakonec obalíme v nahrubo nasekaných oříšcích.
Lenka Ambrožová