Vitamin D: Jak ho získat i bez sluníčka?

Vitamin D patří mezi látky, které jsou pro naše tělo nezbytné, ale získává ho jen velmi těžko, především v zimním období. Vzniká totiž při dopadu slunečních paprsků na kůži, a tak není žádným překvapením, že v zimě je jeho příjem žalostně nízký. Naštěstí existují i potraviny, které vitamin D obsahují a které mohou posloužit jako jeho náhradní zdroj tehdy, když je slunečního svitu nedostatek.

Máte problémy s kostmi, a přitom jíte spoustu mléčných výrobků a obecně potravin s vysokým obsahem vápníku? To nestačí! Pro vstřebávání vápníku je klíčový vitamin D. Stejně tak pro správnou činnost svalů. V letním období je získávání tohoto důležitého vitaminu snadné, stačí každý den vystavit 10 až 20% povrchu našeho těla slunečním paprskům po dobu 10 až 15 minut. Určitě každý z nás pobývá v létě na slunci dokonce ještě déle, a oblečeni jsme naopak méně. V zimě je ale nezbytné doplnit chybějící vitamin ve stravě. Kde ho ale najít?

Obrázek

Losos a jiné tučné ryby

Losos je neuvěřitelně zdravá surovina, kterou by měl do svého jídelníčku zařadit každý. V dlouhém výčtu zdraví prospěšných látek, které tato ryba obsahuje, figuruje i vitamin D. Až budete lososa kupovat, přečtěte si na obalu, zda žil celý život na farmě, anebo byl uloven ve svém přirozeném prostředí. Divocí lososi mívají obsah vitaminu D přes 1000 IU (mezinárodních měrných jednotek) na 100 g masa, zatímco ti žijící v zajetí jen čtvrtinu.

Vitamin D můžeme nalézt i v jiných mořských rybách s vysokým obsahem tuku, třeba v tuňákovi, sardinkách nebo makrele. Obsahují ho dokonce i některé sladkovodní ryby – pstruh a úhoř. Čerstvé ryby mohou být ale dost drahé, a tak pro vás může být lepší koupit si rybky v konzervě. Vitamin D obsahují zrovna tak jako čerstvé a navíc existuje spousta jednoduchých a rychlých receptů s konzervovaným tuňákem, zařadit ho do jídelníčku tedy nebude žádný problém.

Obrázek

Vejce

Vitamin D je obsažen i v obyčejných vejcích, konkrétně ve vaječném žloutku. Není ho tam sice tolik, aby to stačilo na doporučenou denní dávku, konzumace vajec vám ale může k příjmu dostatečného množství výrazně pomoci. Nespornou výhodou vajec je, že si je můžete dát v obrovské škále různých pokrmů, mohou být obsažena ve vaší snídani, obědu, večeři i dezertu. Při nákupu se vyplatí připlatit si za vejce od slepic, které jsou chovány venku, obsah vitaminu D je v nich totiž až čtyřikrát vyšší než ve vejcích získaných od slepic z klecových nebo halových chovů. A pokud si slepice chováte sami, podávejte jim doplňky stravy s vitaminem D – jejich vejce potom budou mít obsah této látky ještě mnohem vyšší (až 6000 IU v každém žloutku).

Obrázek

Houby

O houbách se říká, že jsou těžké na žaludek a že vstřebávají škodliviny z půdy. Už se ale málo zdůrazňuje, že stejně jako lidé jsou i ony schopny vyrobit si vitamin D přeměnou slunečního záření. Až tedy příště najdete na paloučku pěkného hříbka, nedívejte se na něj jen jako na ingredienci do smaženice, ale jako na skvělý zdroj vitaminu D na zimu, pokud ho usušíte, naložíte nebo zamrazíte. Žampiony a hlívy, které se prodávají v obchodech, jsou pěstovány ve tmě, a tak žádný vitamin D neobsahují. V posledních letech ale někteří pěstitelé přistoupili k ozařování hub UV světlem – stačí pár sekund a houba si vytvoří velkou zásobu vitaminu D, který z ní už nikdy nezmizí. A na chuti, vůni ani vzhledu nic nepoznáte. Podle nejnovějších výzkumů jsou houby dokonce schopné vyrábět vitamin D i tehdy, když už jsou sklizené, pokud si tedy domů přinesete z obchodu vaničku žampionů a dáte je na pár hodin ven na slunce (nejlépe nakrájené na plátky), získáte zdroj cenného vitaminu D.