Vše o rýži.
Rýže je plodinou, kterou v prostředí kuchyně používá jistě většina z nás. Jednoděložná rostlina, jejímž místem výskytu a produkce je převážně Asie a Afrika. Především subtropické oblasti, které svým klimatem maximálně přispívají k růstu kvalitní a chutné rýže. Historický původ však směřuje do samotného nitra Indie, k řece Ganze, odkud pěstování pochází.
Na světě existuje bezpochyby několik druhů rýže, přesto lze tuto rostlinu, respektive její plod, který je součástí gastronomie, popsat jako malou obilku, která může dle odrůdy nabývat hned několik velikostí. Délka rýže se tedy pohybuje mezi 5-12mm a její šířka je v rozmezí 2-3mm. Tomuto výsledku však předchází proces sadby a vývoj samotné rostliny.
Stručný popis rýže, jako rostliny
Základem každé plodiny je samozřejmě kořen, jehož mohutnost do značné míry vypovídá o velikosti a zdravosti rostliny. Dále je to stéblo, které může dosahovat až neuvěřitelných velikostí, jež se pohybují kolem 5m, započínají však ve výšce cca 0,5m. Zelenožluté silné stonky, které jsou obsety hromadou listů. Těch může být po celé rostlině samozřejmě bezpočet. Po jednotlivých stéblech se nakonec dopracujete ke květu.
Stovky klásků na jediném místě, které jsou chráněny pluchou a jejich výsledkem je výše zmíněný plod, který dělá po správné úpravě radost především našim chuťovým buňkám. Rýži jako takovou lze označit za jednoletou rostlinu, případně dvouletou.
Rozdělení druhů rýže
Mnoho z nás při volbě vhodné rýže pro daný, připravovaný pokrm, narazilo na oslovení krátkozrnná, dlouhozrnná, kulatozrnná a spoustu dalších. Hlavním rozlišovacím aspektem je totiž tvar a velikost této plodiny. To obecné rozdělní však dnes nahrazují výrazy a pojmy, kterými jsou jednotlivé druhy odlišeny. Pojďme si tedy představit ty nejznámější a v běžné tuzemské gastronomii asi nejpoužívanější.
Bílá rýže
Produkt, který je pravděpodobně nejpopulárnější a také cenově nejdostupnější. Bílá rýže, která neobsahuje jakékoliv obaly, a můžete ji pořídit v několika délkách.
Basmati rýže
Tento druh plodiny je především v zemi svého původu, tedy Indii, označován za královnu rýží. Vzhledově do běla zabarvená obilnina, která neobsahuje žádné slupky a honosí se svoji osobitou a příjemnou chutí v podobě ořechů. Jde o dlouhozrnnou rýži, která je ideální volbou především pro bezlepkovou stravu a gurmány, jež mají rádi dobře stravitelné pokrmy.
Jasmínová rýže
Z hlediska kuchařského lze tuto rýži označit za lepivou, díky čemuž se do značné míry utváří také její účelovost v gastronomii. Samotný název napovídá, že jde o rýži, která voní po jasmínu, tedy květinách.
Natural rýže
Rýže tohoto druhu je naprosto perfektním nositelem velkého množství živin, které vyžaduje tělo každého z nás. Pokud se stane pravidelným prvkem vaší stravy, můžete se těšit na nutnou dávku vitamínu B, vlákniny, minerálů, nenasycených kyselin a řady dalších látek.
Planá rýže
Plodina, která je výrazná hlavně svým specifickým tmavým zabarvením. Proto ji běžně asi neuvidíte, jako hlavní přílohu stravy, ale jako součást salátů a podobných pokrmů. Její zemí původu je Severní Amerika a pyšní se přemírou vitamínu B.
Arborio rýže
Kulatozrnná odrůda, která je populární a také hojně pěstována především v Itálii. Plodina, která je po přípravě velice krémovitá, což způsobují její rostlinné předpoklady. Pakliže zvolíte tento druh rýže, počítejte s tím, že pod křehkým, až mazlavým povrchem se bude ukrývat pevné a silné jádro. Často je součástí rizota.
Carnaroli rýže
Krátkozrnná rýže, která dosahuje během přípravy a optimální doby vaření baculatého tvaru. Jde opět o Italskou a často oblíbenou odrůdu, se kterou je připravováno rizoto al-dente.
Bhútánská rýže, neboli rudá
Pokud jste trochu zeměpisně znalí, víte, že Bhútán je himalájským územím, které je výrazné na stopové prvky. A právě v tomto prostředí dochází k pěstování této krátkozrnné rýže, jejíž vzhled je taktéž na první pohled dosti zřejmý. Je totiž červenohnědá.
Proč zahrnout rýži do pravidelného jídelníčku?
Rýže je v mnohých kulturách téměř národním pokrmem a po celém světě velice významnou obilninou, což má svůj důvod. Je to především obsahové složení rýže, které přináší řadu pozitiv především pro lidský organismus.
- Velice úspěšně a dlouhodobě snižuje krevní tlak
- Neobsahuje lepek, tudíž je vhodná pro potravu tohoto typu
- Nemá žádný cholesterol a nenadýmá
- Pyšní se spoustou bílkovin a velkého množství aminokyselin
- Kladným způsobem působí na prostatu či rakovinotvorné onemocnění střev či prsou
Uplatnění rýže v kuchyni
Tato obilnina má v gastronomii velice široké uplatnění. Nejčastěji je to v podobě přílohy, ať už k jakémukoliv pokrmu. Rýže však může hrát daleko důležitější a zásadnější roli. Obvykle ji lze spatřit v rámci přípravy libovolné polévky na mnoho způsobů.
Ostudu však neudělá ani při tvorbě salátů nebo sladkých pokrmů – tedy nákypy, lívance a obdobné sladkosti. Nejtypičtějším představitelem je však rizoto, které může být doplněno řadou dalších, pestrých a různorodých ingrediencí.
Na rýži si jednoduše pochutnáte v jakémkoliv stavu, ať už vařeném či dušeném.