Vylepšete své pokrmy lahůdkovým droždím

Snažíte se vařit zdravě, ale zjišťujete, že připravené pokrmy nechutnají nijak oslnivě? Nejspíš byste potřebovali nějakou kouzelnou ingredienci, která by jakékoliv jídlo dovedla k dokonalosti a navíc ho ještě obohatila o cenné minerální látky. Pro takovou přísadu nemusíte chodit do pohádky, stačí skočit do prodejny zdravé výživy a žádat lahůdkové droždí!

Lahůdkové droždí koupíte také v některých supermarketech nebo drogeriích. Setkat se můžete i s označením francouzské droždí nebo tobi, vězte, že se jedná o jednu a tutéž potravinu. Název může naznačovat, že se používá pro kynutí pečiva, tak to ale rozhodně není. Je to sice doopravdy droždí, ale deaktivované, takže se nemusíte bát, že vám uteče z misky. Toto droždí se přidává do nejrůznějších pokrmů pro zvýraznění chutí a zlepšení nutriční hodnoty.

Jak se lahůdkové droždí vyrábí?

Pro výrobu lahůdkového droždí se používají kvasinky Saccharomyces cerevisiae, které se nechají několik dnů růst a množit na substrátu, který je bohatý na cukry, může to být třeba melasa. Kvasinky se potom usuší při teplotě mezi 40°C a 45°C, vzniknou malé tenké vločky béžové až žluté barvy, které mají příjemnou sladkoslanou příchuť. Sladký nádech vzniká přimícháním malého množství sladu. Díky sušení při zmíněné teplotě je lahůdkové droždí oproti pekařskému nejen chutnější, ale také až třikrát nutričně hodnotnější.

Co s lahůdkovým droždím v kuchyni?

Svou výraznou chuť lahůdkové droždí rádo propůjčuje nejrůznějším pokrmům, nejčastěji veganským. Právě vegani totiž na francouzské droždí nedají dopustit a mnozí z nich si vaření bez něj ani nedokážou představit. Tato ingredience totiž společně s mletými kešu oříšky dokáže nahradit strouhaný parmezán a s černou solí zase dokonale napodobí chuť vajec. Kromě toho umí tobi vykouzlit z chuťově mdlých pokrmů skvělé pochoutky, které zaujmou všechny vaše hosty.

 

Lahůdkové droždí můžete přimíchat do polévek nebo omáček, které nejen ochutí, ale také zahustí, protože dokáže absorbovat tekutiny. Tebi se hodí také do různých pomazánek, bylinkových pest nebo zeleninových salátů. Můžete ho využít také k výrobě domácích rostlinných sýrů z kešu oříšků nebo sezamových semínek. Vyrobit si můžete také zdravé mlsání k televizi – slunečnicová, dýňová či piniová semínka nasucho opražte a promíchejte s trochou soli a s lahůdkovým droždím. Touto superpotravinou také můžete jednoduše posypat chléb namazaný tvarohem nebo žervé.

Čím je prospěšné lidskému zdraví?

Aby toho nebylo málo, lahůdkové droždí má také neobyčejně zdravé složení. Z poloviny je tvořeno bílkovinami, ze čtvrtiny vlákninou. Nalezneme v něm také velké množství vitaminů skupiny B, které zlepšují kvalitu vlasů, kůže a nehtů, podporují činnosti imunitního systému i metabolismu, pomáhají udržovat tělesnou i duševní rovnováhu, zklidňují spánek a zlepšují náladu. Tobi obsahuje také železo, které zlepšuje krvetvorbu. V lahůdkovém droždí se vyskytuje také glutamát. Nenechte se tím odradit, glutamát v této podobě se liší od nechvalně proslulého glutamátu sodného. Glutamát se přirozeně vyskytuje v potravinách, které obsahují bílkoviny, a pokud je na bílkoviny navázaný, není nijak škodlivý. Glutamát sodný, kterým se dochucují průmyslově vyráběné potraviny, je uměle izolován od všech ostatních složek, s nimiž se přirozeně vyskytuje např. v parmezánu nebo rajčatech.

Lenka Ambrožová