Výroba domácího müsli není věda
Miska müsli s mlékem nebo bílým jogurtem je chutným a oblíbeným způsobem, jak vykročit do nového dne. Často se říká, že i zdravým, když si ale pročtete složení, zjistíte, že müsli obsahuje i to, co by nemuselo, že je například doslazované rafinovaným cukrem nebo glukózo-fruktózovým sirupem. Nebylo by tedy lepší vyrobit si vlastní müsli, které bude opravdu dobré pro vaše zdraví?
Pokud máte za to, že by to bylo příliš obtížné, pak vězte, že výroba müsli je záležitostí, kterou zvládne opravdu každý a která nevyžaduje příliš času. Pomoci vám mohou dokonce i vaše děti. Doma vyrobené müsli má tu výhodu, že máte absolutní kontrolu nad použitými surovinami. Navíc je i výsledná cena mnohem přívětivější než u müsli kupovaného.
Co patří do müsli
V tomto článku se seznámíme s domácí výrobou hned tří druhů müsli – klasického, zapečeného (známého též pod názvem granola) a müsli tyčinek. Základem všech tří typů müsli jsou vločky, nejčastěji se používají ovesné, můžete ale vyzkoušet i pšeničné, špaldové, ječné, žitné, pohankové či třeba rýžové a pochopitelně můžete do směsi namíchat více druhů. Dále do müsli patří ořechy (lískové, vlašské, para, kešu, pekanové, mandle i pistácie nebo kokosové plátky) a semínka (slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová, chia i piniová). Záleží jen na vás, jestli je necháte tak, jak jsou, nebo je nasekáte na menší kousky. Další významnou složkou müsli je sušené a lyofilizované ovoce (rozinky, brusinky, meruňky, švestky, křížaly, višně, jahody, banán, kustovnici, datle, fíky, moruše apod.). Směs můžete doplnit kousky hořké čokolády nebo ještě lépe kakakovými boby.
Klasické müsli
Tento druh müsli je připraven velmi rychle, nezapéká sen, stačí jen smíchat vločky s ořechy, semínky a sušeným ovocem. Pro vydatnou snídani si müsli můžeme nasypat do mléka (i rostlinného) nebo jogurtu.
Zapečené müsli (granola)
Zapečené müsli je sladké, křupavé a dá se mlsat jen tak. Jak ho připravit? Stejně jako v předchozím případě smícháme zvolené vločky se sušeným ovocem, ořechy a semínky, přidáme ale ještě několik lžic medu nebo sirupu - může být javorový, datlový, agávový, stejně tak třeba brusinkový nebo jablkový, dobře poslouží i melasa (pokud se chcete o těchto přírodních sladidlech dozvědět víc, přečtěte si tento článek). Přilijeme také zhruba dvě lžíce kvalitního oleje, nejlépe z vlašských či lískových ořechů, ze semínek hroznového vína nebo rozpuštěný kokosový olej. Müsli můžeme ochutit kořením (hodí se skořice, muškátový oříšek, hřebíček, badyán nebo kurkuma) či kakaem nebo jeho zdravější variantou, karobem. Směs promícháme, rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 120°C. Pečeme, dokud není müsli křupavé. Poté ho necháme vychladnout, přemístíme do těsnící sklenice či dózy a nebo hned ochutnáváme.
Müsli tyčinky
Doma si můžete vyrobit i chutné müsli tyčinky, které si s sebou můžete vzít do práce, dětem je zabalit ke svačině do školy a které vám také dodají energii na rodinném výletě. Můžete vyrobit několik verzí, aby si každý mohl vybrat svou nejoblíbenější příchuť.
Na domácí müsli tyčinky smícháme vločky, ořechy, semínka a sušené ovoce, mírně osladíme medem nebo sirupem a přidáme dětskou přesnídávku. Pokud rádi odšťavňujete a zbyla vám vláknina z odšťavněného ovoce (bez slupek a jadérek), můžete ji také použít. Měla by vám vzniknout nedrobivá hmota. Tu rozetřeme do pekáčku vyloženém pečicím papírem nebo vymazaného máslem či kvalitním olejem a pečeme na 100°C do té doby, než bude placka zcela suchá. Vyjmeme ji z trouby, rozkrájíme na jednotlivé porce a necháme zchladnout. Tyčinky můžeme ještě namočit do čokolády nebo polevy (velký výběr cukrářských polev naleznete v našem e-shopu).
Lenka Ambrožová