Zdravé a chutné jarní recepty
Před dvěma týdny jsme zde na webu publikovali článek o jarním detoxu, který není mučením, ale zábavou, pestrou paletou chutí a také odpočinkem pro tělo i mysl. Dali jsme vám obecné rady, jak si takovou očistnou kúru připravit, a doufáme, že už se do ní někteří z vás pustili. Pokud ale stále tápete, jaké pokrmy jsou na detoxikace vhodné, můžete se nechat inspirovat v dnešním článku.
Vybrali jsme pro vás recepty, které jsou na jaro ideální – jsou lehké, plné chutí a vůní, jednoduché na přípravu a nenáročné na čas, takže budete mít čas užívat si sluníčka. Navíc využívají suroviny, které jsou touto dobou už běžně k dostání v dobré kvalitě, i když převážně z dovozu. Některé recepty splňují pravidla detoxu do puntíku, některé obsahují mléčné výrobky, ale bát se jich rozhodně nemusíte, nijak vám vaši očistnou kúru nenaruší. A kdybyste přesto měli výčitky, pak pamatujte, že mléčné výrobky můžete vždycky vyměnit za rostlinné alternativy.
Ovesné řezy s borůvkami
-
260 g jemně mletých ovesných vloček
-
250 g borůvek (nebo jiného ovoce)
-
1 l mandlového mléka
-
400 ml kokosového mléka
-
4 lžíce medu, javorového sirupu, melasy nebo jiného přírodního sladidla
-
1 lžička prášku do pečiva (nejlépe bio s vinným kamenem)
-
hrst sekaných mandlí
-
hrst kokosových vloček
Smícháme ovesné vločky s mandlemi, kokosem, sladidlem, kypřicím práškem, oběma mléky a borůvkami. Tuto směs vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C zhruba jednu hodinu. Po uplynutí této doby nejspíš budete mít pocit, že je třeba péct řezy déle, směs ale v troubě již více neztuhne. Pekáček tedy vyjmeme z trouby, necháme zchladnout a na noc dáme do lednice, kde řezy ztuhnou. Můžeme je podávat samotné nebo přelité borůvkovou omáčkou a ozdobené vyšlehaným kokosovým krémem.
Krémová polévka s karotkou a čočkou
-
2 brambory
-
1 cibule
-
4 karotky
-
1 l zeleninového vývaru
-
250 ml vody
-
5 lžic sušené červené čočky
-
1 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce citronové šťávy
-
sůl
-
pepř
V hrnci rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory a karotky a také červenou čočku, zhruba tři minuty vše na oleji opékáme. Poté přilijeme vývar a vodu a na mírném plameni vaříme, dokud všechna zelenina i čočka nezměkne, tj. asi 20 minut. Poté obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem, polévku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a podáváme.
Quinoový salát s cizrnou, batáty a fenyklem
-
3 batáty
-
1 – 2 římské saláty
-
1 fenykl
-
1 plechovka cizrny
-
150 g quinoy
-
1 lžíce olivového oleje
-
sůl
Batáty omyjeme, oloupeme, nakrájíme na klínky, posolíme a na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme na 210°C do změknutí, tj. asi půl hodiny. Mezitím si natrháme listy římského salátu a nakrájíme fenykl na proužky. Quinou uvaříme podle návodu na obalu, cizrnu propláchneme a necháme okapat. Nakonec upečené batáty, salát, fenykl, quinou a cizrnu smícháme, zakapeme olivovým olejem a podáváme.
Salát s jahodami, špenátem, avokádem a kozím sýrem
-
1 balení baby špenátu
-
½ červené cibule
-
1 avokádo
-
400 g čerstvých jahod
-
100 g čerstvého kozího sýra
-
hrst plátků mandlí
Na zálivku:
-
80 ml olivového oleje
-
3 lžíce bílého vinného octa
-
2 lžíce medu
-
1 lžíce nemletého máku
-
sůl
-
pepř
Baby špenát omyjeme a osušíme, cibuli nadrobno nasekáme, jahody omyjeme a nakrájíme na větší kostky, avokádo odpeckujeme a také nakrájíme na kostky, čerstvý sýr rozdrobíme. Všechny ingredience smícháme a přelijeme zálivkou, kterou vytvoříme smícháním všech surovin ze sekce Na zálivku.
Pečený květák ochucený šalvějí a česnekem
-
1 květák
-
8 stroužků česneku
-
10 lístků šalvěje
-
3 lžíce olivového oleje
-
2 lžíce medu
-
2 lžíce slunečnicových semínek
-
sůl
-
pepř
Květák si předem uvaříme a rozebereme na malé kousky, které rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, mezi ně rozmístíme lístky šalvěje na větší kusy pokrájený česnek. Olivový olej smícháme s medem, solí a pepřem a touto zálivkou květák přelijeme. Pečeme ho na 220°C zhruba půl hodiny, občas promícháme a hlídáme, aby se nepřipaloval. Podáváme posypaný nasucho opraženými slunečnicovými semínky.
Lenka Ambrožová