Zdravé vánoční cukroví
Určitě znáte ten pocit, když sedíte v pohodlí domova se svou rodinou, celý dům je vánočně vyzdoben, za oknem padá sníh a před vámi na stolku leží lahodné domácí cukroví. A vy bojujete se svým svědomím – mám si dát, nebo ne? Pokud si ale připravíte zdravé cukroví, nemáte se čeho obávat, můžete si ho dopřávat klidně celý večer.
Co je to vlastně zdravé cukroví a dá se za něj nějaké vlastně považovat? Každý si pod tímto pojmem může představit něco jiného, někdo dokonce ani klasické cukroví nepovažuje za nějak nezdravé. Většina tradičních druhů cukroví ale obsahuje bílou pšeničnou mouku a cukr, dva velké nepřátele všech, kteří se snaží zhubnout nebo zdravě jíst a žít. Ti si mohou na Vánoce připravit sladkosti, na kterých si smlsnou, ale které jim neublíží.
Raw cukroví
V současné době si zdravé cukroví spojujeme především s trendem raw stravy, tedy potravin, které se tepelně upravování při telotě maximálně 42°Celsia. Raw cukroví je nepečené a skládá se hlavně z ořechů, semínek a sušeného ovoce, často se používá třeba i kakaové máslo, za studena lisované rostlinné oleje nebo med. Tyhle ingredience a tedy i cukroví, z nich připravené, jsou zdravé.
Klasické cukroví zdravěji
I vaše oblíbené cukroví si můžete upéct zdravěji. Dnes již najdete recepty na zdravější varianty snad každého cukroví, stačí hledat na internetu nebo v kuchařských knihách. Zdravější cukroví neobsahuje bílou pšeničnou mouku buď vůbec, anebo v omezeném množství. Místo ní je hlavní surovinou jiný druh mouky, např. špaldová. Důležité je i zdravé slazení, kdy je rafinovaný řepný cukr nahrazen alespoň třtinovým, ještě lepší je ale použití medu, melasy, stévie nebo rostlinných sirupů.
Cukroví necukroví
Patrně by mnohé z nás nenapadlo vydávat křížaly za cukroví. Samozřejmě, není to to typické české vánoční pečivo, jak ho všichni známe. Ale sušené ovoce je vlastně také sladké a zároveň o dost zdravější. Pokud tedy nechcete přibírat kila, ale máte chuť na nějakou sladkost, nasypte si do mističky sušené ovoce a oříšky. Můžete si je dokonce předem obalit v hořké čokoládě, která se v omezeném množství též považuje za zdraví prospěšnou. Dobrou volbou je také naložení ořechů do medu nebo čokoládové fondue.
Lenka Ambrožová