Zelená káva na hubnutí

Vypadá jako zelený nebo třeba kopřivový čaj, ale nenechte se zmýlit, ve skutečnosti je to káva. Nepražená arabica. Už jste ji ochutnali a na vlastní kůži vyzkoušeli její pozitivní účinky na hubnutí? Pokud chcete shodit pár kil, anebo byste se jen rádi zbavili žlučových kamenů či celulitidy, zelená káva je pro vás tím pravým nápojem.

Kávu pije skoro každý dospělý, v automatu si ji kupují lidé na pracovišti i studenti ve škole, do kavárny si chodíme vychutnat ta nejkvalitnější zrnka a na návštěvě dostaneme s největší pravděpodobností opět šálek kávy. V drtivé většině případů je to ta klasická, pražená, a přitom je podle všeho zelená káva mnohem zdravější.

Co je zelená káva

Zelenou kávu zakoupíte v obchodě se zdravou výživou nebo ve specializované prodejně kávy a čaje. Sehnat se dá buď mletá, a to i v porcovaných sáčcích jako čaj, anebo nemletá. Zrnka zelené kávy se od těch tmavě hnědých, na něž jsme zvyklí, liší jen tím, že neprošla fází pražení. To může trvat několik sekund nebo i celou minutu, praží se při vysokých teplotách, které bohužel ničí některé zdraví prospěšné látky, které se v syrových zrnkách nacházejí. Jedná se zejména o kyselinu chlorogenovou, která působí jako silný antioxidant, usnadňuje štěpení škrobů na jednoduché cukry a napomáhá spalování tuků. Díky tomu, že zelená káva se nepraží, zůstává v nich kyselina chlorogenová zachována, a tak konzumace tohoto nápoje výrazně pomáhá při hubnutí.

Kromě kyseliny chlorogenové obsahuje kvalitní zelená káva také mnohonásobně větší množství antioxidantů než čerstvé ovoce a zelenina.

Obrázek

Příprava nápoje

Příprava zelené kávy se liší podle toho, v jakém stavu se zrnka nachází. Když si zakoupíte kávu mletou, stačí jen vložit sáček nebo dvě lžičky (7 g) prášku do hrnečku a zalít vroucí vodou, nechat 5 minut louhovat a vypít. Když zvolíte nemletou kávu, nejprve ji na 2 až 3 hodiny namočte do vlažné vody, aby zrnka změkla, a poté ji umelte v mlýnku na kávu. Dále postupujte jako v předchozím případě.

Hotový nápoj má světle zelenou barvu a je průhledný jako čaj. Rozhodně do něj nelijte mléko, nejen že by vám to nemuselo chutnat, ale hlavně byste tím snížili účinky kyseliny chlorogenové asi o čtvrtinu.

Kdy a kolik kávy vypít?

Nejlepší je dopřát si šálek zelené kávy hned ráno, vzhledem k vysokému obsahu kofeinu (v zelené kávě je ho dokonce více než v černé) vás spolehlivě nastartuje do nového dne. Obecně platí, že nejsilnější účinky zelená káva má, když ji vypijete půl hodiny před jídlem.

Zatím nebylo vědci či lékaři stanoveno doporučené nebo maximální množství zelené kávy pro dospělé ani děti. Zároveň nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky tohoto nápoje, tedy kromě těch přímo způsobených přílišným příjmem kofeinu. Buďte proto obezřetní a nesnažte se vypít zelené kávy co nejvíce, poslouchejte své tělo, a pokud zpozorujete známky nervozity, nespavosti nebo žaludečních problémů, snižte příjem zelené kávy.

Zelená káva není pro každého

Tak jako pražená káva, i ta nepražená není příliš vhodná pro malé děti, pro těhotné a kojící ženy a osoby s vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Kofein rovněž zhoršuje osteoporózu, průjmová onemocnění a diabetes.