Zelené potraviny
Ovlivňují naše zdraví komplexně, pomáhají předcházet rozvoji civilizačních nemocí, nádorového bujení, pomáhají u již probíhajících nemocí.
Charakteristika zelených potravin by se dala shrnout do několika bodů
Jsou čistě přírodní
Mají vysoké množství chlorofylu
Obsahují množství enzymů
Pomáhají proti překyselení organismu, jsou lehce zásadité
Jsou komplexem vitamínů a minerálu a dalších účinných látek
Ovlivňují naše zdraví komplexně, pomáhají předcházet rozvoji civilizačních nemocí, nádorového bujení, pomáhají u již probíhajících nemocí.
Chlorela
Chlorela roste ve sladkých vodách v Asii a v Austrálii. Je jednobuněčnou smaragdově zelenou řasou. Je velmi bohatým zdrojem chlorofylu, který je podobný lidskému hemoglobinu.
Obsah účinných látek
Chlorela je bohatá na velké množství vitamínů. Oproti jiným potravinám vyniká v množství vitamínu B12, má ho více než hovězí játra a pivovarské kvasnice. Je zdrojem i ostatních vitamínů skupiny B. Obsah vitamínu C je vyšší než v pomerančích, stejně tak betakaroten je v ní ve větším množství než třeba u karotky. Mezi minerály, které jsou v ní obsažené, je výrazné železo v dobře stravitelné formě. Neopomenutelný je také vápník, kterého je více než v mléce.
Jedinečnou složkou je tzv. Chlorela růstový faktor (CGF), podporuje regeneraci – samouzdravovací procesy, hojení ran, růst buněk, u dětí pak i růst organismu.
Další důležitou účinnou látkou je chlorofyl, je to právě on, ve kterém se váže železo.
Chlorellin a sporopollein se zapojují o podpory imunity a detoxikace.
Vliv na zdraví
Chlorela díky vitamínům skupinu B zvyšuje i psychickou odolnost.
Důležitou funkcí je detoxikace organismu spojenou s úpravou vyprazdňování a regeneraci jaterní tkáně.
Zvyšuje imunitu, je také nazývána přírodní antibiotikum, eliminuje i plísně.
Odkyseluje organismus.
Hlídá správnou hladinu cholesterolu v krvi a optimalizuje krevní tlak.
Má preventivní účinky proti nádorovému bujení.
Vzhledem k vysokému obsahu železa podporuje krvetvorbu a tím i zvyšuje okysličení organismu.
Podporuje hojení tkání.
Vychytává volné radikály.
Nejčastěji se prodává ve formě práškové nebo v podobě lisovaných tablet. Užívají se s časovým odstupem před jídlem.
Spirulina pura
Je sladkovodní zelenomodrá jednobuněčná mikrořasa. Její léčebný potenciál objevili už staří Aztékové. Tato řase je v současné době uměle pěstovaná, protože v přírodě roste již jen v několika málo jezerech. Jedno z největších pěstebních center je na Taiwanu.
Obsah účinných látek
Obsahuje až ze 71 % bílkoviny s mnoha potřebnými aminokyselinami v množství větším než v hovězím mase.
Je bohatým zdrojem chlorofylu obsahujícím dobře vstřebatelné železo. Je přírodní zásobárnou vitamínu B12 a dalších vitamínů skupiny B, beta karoten, vitamín E aj. Obsahuje minerály – železo, vápník, hořčík, zinek, draslík, fosfor…
Vliv na zdraví
Díky chlorofylu a železu v něm je podpůrnou složkou při krvetvorbě.
Působí jako detoxikační prostředek.
Má protizánětové a antibakteriální účinky.
Urychluje hojení kožních defektů.
Pozitivně působí na trávicí trak, omezuje žaludeční vředy, ulevuje u gastritidy, problémům se slinivkou.
Vlivem vitamínů skupiny B je i dobrým prostředkem ovlivňujícím psychiku a psychickou výkonnost. Celkově posiluje organismus.
Pomáhá udržet hladinu cukru v krvi, stejně tak hladinu cholesterolu.
Snižuje pocit hladu.
Používá se ve formě práškové nebo jako lisované tablety. Je užíván s časovým odstupem před jídlem.
Zelený ječmen
Také zvaný jako ječmenná tráva. Používá se nejčastěji v podobě sušené rozemleté na prášek, z nějž se potom míchá nápoj nebo si připravit čerstvou šťávu.
Obsah účinných látek
Má vysoký obsah betakarotenu, vitamínu C, E a vitamínů řady B: B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové a kyseliny pantotenové. Je bohatý také na minerály - draslík, kalcium, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor a zinek
Obsahuje také 18 aminokyselin z celkových 20, včetně 8 esenciálních, jež si tělo neumí vyrobit samo.
Má vysoký obsah různých bioaktivních enzymů.
Vliv na zdraví
Nápoj připravený z mladého ječmene dokáže zasytit, navíc urychluje detoxikaci a čistí tak tělo i trávicí trak. Zlepšuje trávení. Odstraňuje zácpu
Je pomocníkem proti překyselení organismu, pálení žáhy.
Je doporučován při problémech s krvetvornou.
Pomáhá udržet hladinu krevního cukru, čímž prospívá diabetikům
Působí též na psychiku – odstraňuje únavu, zlepšuje náladu i spánek. Snižuje četnost i tíží záchvatů migrén.
Užívá se i jako prevence vzniku nádorového bujení.
Podporuje správnou funkci imunitního systému a boji proti infekcím.
Dokáže zlepšit stav pokožky, urychlit hojení ran atd.
Je nápomocen při léčbě neplodnosti.
Zlepšuje okysličení tkání, pomáhá proti únavě, zvyšuje vitalitu.
Mladá pšenice
Pšenice je obilovina v našich šířkách často pěstovaná. Její zelená podoba, tzv. pšeničná tráva, je bohatší na zdravé látky než již zralá pšenice s klasy. Suší se a zpracovává na prášek, který se pak míchá s vodou, nebo se může přímo vylisovat a pít jako ,,džus“.
Obsah účinných látek
Mladá pšenice je bohatá na betakaroten, komplex vitamínu B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12), vit. C, E, K a zeaxantin (karotenoid se silným antioxidačním účinkem). Minerály, které obsahuje, jsou např. železo, selen, vápník, hořčík, draslík…
Obsahuje též chlorofyl a v něm vázané železo. Je zdrojem mnoha potřebných enzymů, aminokyselin, bioflavonoidů aj.
Vliv na zdraví
Podporuje činnost trávicího traktu, odstraňuje zácpu, detoxikuje, podporuje funkci a regeneraci jater.
Podporuje krvetvorbu díky obsahu železa a vitamínu B12.
Je vhodná k omezení tělesných pachů.
Stimuluje funkce imunitního systému a tím i boj proti infekcím a urychluje hojení.
Je silným antioxidantem, odbourává volné radikály.
Vykazuje protirakovinné působení, ochraňuje DNA před poškozením.
Neutralizuje překyselení organismu.
Pomáhá též proti únavě, dodává organismu vitalitu.
Pomáhá snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Alfa alfa – vojtěška
Používá se v alternativní medicíně již dlouho dobu. Její název al-fal-fa, který pochází z arabštiny, znamená „otec všech potravin“.
Obsah účinných látek
Jedná se o luštěninu, je bohatá na bílkoviny, zvláště pak její klíčky. Je dobrým zdrojem vitaminu A, E, D, K a vitaminu B6. Z minerálních látek pak obsahuje draslík, vápník, fosfor a železo. Nelze zapomenout ani na chlorofyl.
Vliv na zdraví
Doporučuje se dlouhodobé užívání vojtěšky, protože nástup účinků je pomalý.
Je vhodná k zmírnění zánětlivých onemocnění např. kloubů – artrózy.
Zlepšuje trávení, odstraňuje nadýmání a plynatost, ulevuje od nechutenství. Pomáhá hojení žaludečních vředů. Detoxikuje a regeneruje zažívací trakt.
Působí kladně i na záněty urogenitálního ústrojí – záněty prostaty a močového měchýře.
je možné ji také využít u cukrovky, ovlivňuje totiž hladinu krevního cukru.
Snižuje hladinu kyseliny močové a tím omezuje dnavé záchvaty.
Nejčastěji se preparáty vyrábí z mladých výhonků, které se drtí na prášek.
Zpět na hlavní článek Výživové doplňky.