Zelenina jako příloha

Jaká příloha je ve vaší rodině nejoblíbenější? Brambory na různé způsoby, nebo raději těstoviny či dokonce houskové knedlíky? Jsou sice chutné, není ale příliš vhodné jíst je každý den. O dost zdravější varianta je zeleninová příloha – a lze ji připravit tak, že bude chutnat i těm, kdo zeleninu zrovna moc nemusí.

Malá poznámka: brambory, ač se samozřejmě řadí mezi zeleninu, v tomto článku vynecháme. Je to proto, že bramborové přílohy jsou u nás velmi oblíbené, běžné a umí je připravit každý. Naproti tomu upravit jiné druhy zeleniny jako chutnou přílohu může být pro někoho oříšek.

Obrázek

Hranolky

Oblíbené hranolky nemusí být vyrobené jen z brambor, výborné jsou také z kořenové zeleniny, ale i z cukety nebo dýně. Připravujte je v troubě, i pečené mohou být krásně křupavé, a vyhnete se velkému množství oleje na smažení. Velkou výhodou hranolek je jejich variabilita – můžete kombinovat různé druhy zeleniny a ochucovat je nejrůznějším kořením. Kromě klasického grilovacího koření vyzkoušejte třeba uzenou papriku, kari,sušené bylinky nebo třeba harissu.

Jak na to:

Zvolenou zeleninu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na hranolky silné 1 až 1,5 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme je olivovým olejem a posypeme libovolným kořením, osolíme (pokud sůl již není obsažena ve směsi koření). Hranolky rukama nebo obracečkou promícháme, aby se olej a koření dostaly na všechny kousky. Plech se zeleninou vložíme do trouby, kterou jsme si předem vyhřáli na 220°C (nebo na 200°C s horkovzduchem) a pečeme, dokud hranolky nejsou propečené a příjemně křupavé (asi 25 minut), občas je promícháme, aby se nepřipalovaly.

Obrázek

Pyré

Bramborovou kaši mají v oblibě především děti, určitě jim ale zachutná i pyré z jiné zeleniny. Použít můžete téměř jakoukoliv, fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte třeba mrkev, batáty, celer, brokolici, květák, hrášek, fenykl, pastiňák, červenou řepu… Jednotlivé druhy zeleniny můžete i míchat, přitom se můžete řídit jednoduchým pravidlem – zelenina, která má stejnou či podobnou barvu, se k sobě hodí i chuťově.

Jak na to:

Zvolenou zeleninu omyjeme a oloupeme. Nakrájíme ji na kostky, mohou být klidně větší a nepravidelné, o vzhled nám nyní opravdu nejde. Vložíme je do hrnce a přilijeme tolik vody, aby byla zelenina zcela ponořená. Přivedeme k varu, vodu osolíme a vaříme do změknutí (doba závisí na druhu zeleniny a velikosti kostek). Zeleninu poté slijeme, přemístíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Pro lepší konzistenci můžeme přidat vodu, v níž se zelenina vařila, máslo nebo mléko (může být i rostlinné). Pyré ochutnáme a dochutíme kořením, ochuceným olejem, parmezánem, lahůdkovým droždím apod.

Obrázek

Grilovaná zelenina

Především v létě vám grilovaná zelenina přijde k chuti. Takto můžete připravit cuketu, lilek, papriku, cibuli (nejlepší je červená), česnek, chřest, brokolici a další. Tato úprava zeleniny se hodí nejen ke grilovanému masu, ale také k sýrům nebo třeba k masové směsi ve stylu číny. A že se vám zrovna nechce roztápět gril? Skvělou grilovanou zeleninu připravíte i na přenosném elektrickém grilu nebo na grilovací pánvi na obyčejném vařiči. Anebo si udělejte restovanou zeleninu, na tu vám bude stačit běžná pánev.

Jak na to:

Zeleninu omyjeme a nakrájíme – papriku na plátky, cuketu a lilek na kolečka, cibuli na měsíčky, palici česneku rozřízneme podélně napůl, brokolici a květák rozebereme na růžičky. Pokud používáte zeleninu, která obsahuje hodně vody (např. větší cuketa), můžete ji nasolit, počkat, až pustí tekutinu, a potom ji osušit. Zeleninu nyní promícháme s olivovým olejem a kořením. Grilujeme několik minut z obou stran, dokud zelenina nezměkne, v průběhu ji můžeme ještě znovu potřít olejem.