Zelenina skrytá v lahodných dezertech

Zatímco na ovoce v koláčích, pohárech a zmrzlině jsme zvyklí, dezerty a zelenina nám k sobě moc nejdou. Do dezertu přece patří sladké věci, a to zelenina (až na meloun) není. Omyl! Zelenina se do řady dezertů velmi dobře hodí, na chuti jim rozhodně neuškodí a vniklá sladkost je pak o něco zdravější, takže si ji můžete dopřát bez výčitek.

V angloamerickém světě je stálicí mrkvový koláč, můžete se s ním setkat i v některých českých cukrárnách a kavárnách. Mrkev ale patří i do tradičních českých mrkvánků, na něž se bohužel trochu pozapomnělo. Podobné je to s řepánky, jen s tím rozdílem, že ty už si asi jen tak neupečeme, cukrová řepa už se u nás totiž zdaleka nepěstuje tolik, jako dřív. Vyzkoušet ale můžete recepty z řepy červené.

Mrkvánky

  • 200 g špaldové mouky

  • 50 g hladké pšeničné mouky

  • 125 g změklého másla

  • 125 g mrkve

  • 6 g prášku do pečiva (½ sáčku)

  • 1 sklenička švestkových povidel

  • moučkový cukr na posypání

Mrkev oloupeme a najemno nastrouháme nebo rozmixujeme na pyré. Kypřicí prášek promícháme s oběma moukami, přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a strouhanou/rozmixovanou mrkev. Vypracujeme těsto podobné lineckému, které uložíme na půl hodiny do lednice odpočívat. Potom ho vyválíme a vykrajujeme kolečka, vždy na jednu polovinu kolečka naneseme trochu povidel, druhou polovinu přehneme a okraje umačkáme, můžeme také použít tvořítko na ravioli. Vzniklé půlkruhové šátečky skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Ještě zatepla mrkvánky sypeme moučkovým cukrem.

Cuketová bábovka

  • 400 g cukety

  • 250 g polohrubé mouky

  • 100 g špaldové mouky

  • 275 g třtinového cukru

  • 12 g prášku do pečiva (1 sáček)

  • 2 vejce

  • 5 lžic oleje

  • ½ lžičky citronové kůry

  • špetka soli

Cuketu oloupeme a najemno nastrouháme, smícháme s vejci, olejem a citronovou kůrou. Mouky prosejeme, smícháme s cukrem, kypřicím práškem a špetkou soli. Sypké ingredience smícháme s vlhkými, těsto dobře promísíme a vlijeme do dobře vymazané a vysypané formy na bábovku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 40 minut nebo dokud není bábovka upečená.

TIP: Část těsta můžete obarvit holandským kakaem, obě těsta pak vlijte do formy zvlášť a špejlí vytvořte mramorované vzory.

Lilkové brownies

  • 2 malé lilky nebo 1 velký (400 g)

  • 300 g hořké čokolády

  • 50 g holandského kakaa

  • 60 g mandlové mouky

  • 120 g medu

  • 3 vejce

  • špetka soli

Lilky uvaříme v mikrovlnné troubě – propícháme je, vložíme do skleněné mísy, přikryjeme potravinovou folií a pečeme na nejvyšší výkon asi 8 minut do změknutí. Samozřejmě můžeme lilky upéct i v klasické troubě nebo podusit v hrnci. Potom lilek necháme trochu zchladnout, oloupeme ho a dohladka rozmixujeme. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme med a lilek a necháme zchladnout. Poté do směsi vmícháme holanské kakao, mandlovou mouku, rozšlehaná vejce a špetku soli. Těsto přelijeme do pečicím papírem vymazaného pekáčku (23 x 7 cm) a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C, pečeme asi 30 minut.

Okurkový sorbet s bazalkou

  • 2 salátové okurky

  • 4 lžíce medu

  • hrst čerstvých lístků bazalky

Okurky oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, která spolu s bazalkou a medem vložíme do stolního mixéru a dobře rozmixujeme. Směs přelijeme do zmrzlinovače a zapneme ho. Pokud tento přístroj nemáme, přelijeme směs do zavíracího boxu, vložíme do mrazáku a zhruba každou hodinu budoucí sorbet promícháme.

Čokoládové lanýže s avokádem

  • 1 zralé avokádo

  • 130 g hořké čokolády

  • 1 lžička javorového sirupu

  • ½ lžičky vanilkového extraktu

  • holanské kakao na obalení

Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme mírně zchladnout. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vyloupneme dužninu ze slupky, dužninu dohladka rozmixujeme, vmícháme javorový sirup, vanilkový extrakt a nakonec i čokoládu. Směs přelijeme do zavírací misky a vložíme do lednici ztuhnout (to bude trvat cca hodinu). Potom z čokoládové hmoty odkrajujeme kousky, rukama je tvarujeme do kuliček a obalujeme v kakau. Hotové lanýže necháme znovu vychladit.