Zeleninové a ovocné saláty ke grilování
V naší zemi snad nenajdete nikoho, kdo nerad griluje, s trochou nadsázky by se dalo říct, že je to takové naše národní hobby. Jíst pořád jen grilované maso a uzeniny je ale trochu jednotvárné a navíc nepříliš zdravé pro naše těla. Proto nezapomínejte společně s grilovanými pochoutkami servírovat i čerstvé domácí saláty.
Saláty ke grilování mohou být nejen klasické zeleninové, ale také ovocné. Ty jsou sice poněkud netradiční, ale budete překvapeni, jak skvěle se ovoce s masem doplňuje. Do salátů můžete přidat i oříšky, semínka, sýr, tofu nebo vejce natvrdo. Hlavní je mít připravenou kvalitní a chutnou zálivku. V tomto článku naleznete recepty na nejlepší saláty, které vhodně doplní každou grilovačku a dodají vám potřebné vitaminy.
Osvěžující salát s mangem a avokádem
-
1 římský salát
-
1 mango
-
1 avokádo
-
1 malá červená cibule
-
½ salátové okurky
-
100 g cherry rajčat
-
svazek koriandru
-
hrst plátků mandlí
Na zálivku:
-
100 ml olivového oleje
-
2 lžíce růžového vinného octa
-
2 lžičky dijonské hořčice
-
2 lžičky medu
-
1 stroužek česneku
-
1 lžička soli
-
½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Všechnu zeleninu omyjeme, salát a koriandr v odstředivce osušíme, salát natrháme na menší kousky. A koriandr nasekáme Rajčata přepůlíme, červenou cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme, okurku nakrájíme na kolečka, která překrojíme napůl, avokádo a mango zbavíme pecky a slupky a nakrájíme na kostičky. Plátky mandlí krátce nasucho opražíme na pánvi. Všechny ingredience smícháme a přelijeme zálivkou, kterou připravíme následovně: česnek oloupeme a utřeme, olivový olej metličkou prošleháme s vinným octem, přidáme ostatní suroviny a promícháme.
Ředkvičkový salát s borůvkami
-
1 svazek ředkviček
-
1 vanička polníčku
-
1 vanička zahradních borůvek
-
60 g čerstvého kozího sýra (pokud nemáte rádi kozí, použijte kravský)
Na zálivku:
-
80 ml olivového oleje
-
2 lžíce balzamikového krému s příchutí jahody (příp. Klasického balzamikového octa)
-
1 lžička javorového sirupu
-
½ lžičky černého pepře
-
špetka soli
Na zálivku důkladně smícháme všechny uvedené ingredience. Poté si připravíme samotný salát: polníček omyjeme a osušíme v odstředivce na salát, ředkvičky nakrájíme na plátky. Do mísy nebo na tác rozprostřeme polníček, který posypeme ředkvičkami a borůvkami, na salát klademe pomocí lžičky kousky kozího sýra. Salát přelijeme zálivkou a ihned podáváme, případně dáme do chladničky a zálivkou zalijeme až těsně před podáváním.
Špenátový salát s ovocem a ořechy
-
1 vanička baby špenátu
-
1 mandarinka
-
80 g malin
-
80 g ostružin
-
hrst vlašských ořechů
Na zálivku:
-
80 ml oleje z vlašských ořechů
-
1 lžíce limetkové šťávy
-
¨1 lžička medu
-
½ lžičky mletého černého pepře
-
½ lžičky soli
Baby špenát propereme a osušíme. Mandarinku oloupeme a oddělíme jednotlivé měsíčky. Maliny a ostružiny omyjeme, vlašské ořechy nahrubo nasekáme a nasucho opražíme na pánvi. Vše smícháme. Prošleháme olej s limetkovou šťávou, osladíme medem a přidáme i pepř a sůl. Salát přelijeme zálivkou a podáváme.
Salát s červenou řepou, hruškou a čočkou
-
2 červené řepy
-
2 hrušky
-
1 vanička polníčku
-
hrst čočky dle vlastního výběru
Na zálivku:
-
80 ml řepkového oleje lisovaného zastudena
-
2 lžíce růžového vinného octa
-
1 lžička datlového sirupu
-
½ čerstvě mletého barevného pepře
-
špetka soli
Čočku propláchneme, pokud máme čas, tak namočíme, a pak ji v osolené vodě uvaříme doměkka. Červené řepy omyjeme, zabalíme do alobalu a v troubě upečeme, pak je necháme zchladnout a nakrájíme na kostky. Polníček propereme a osušíme, hrušky omyjeme, vykrojíme z nich jádřince a pokrájíme. Vše promícháme ve velké míse. Ingredience na zálivku důkladně promícháme a přelijeme jimi salát.
Salát s fíky a kozím sýrem
-
3 čerstvé fíky
-
1 vanička směsi listových salátů
-
1/3 okurky
-
1 mrkev
-
100 g čerstvého kozího sýra
-
100 g cherry rajčat
Na zálivku:
-
100 ml olivového oleje
-
2 lžíce jablečného octa
-
1 lžíce hrubozrnné hořčice
-
½ lžičky čerstvě mletého barevného pepře
-
špetka soli
Okurku a oloupanou mrkev nakrájíme na kolečka, cherry rajčata přepůlíme, listový salát omyjeme a osušíme, kozí sýr pokrájíme nebo rozdrobíme. Fíky omyjeme, nakrojíme do kříže a rozevřeme, aby připomínaly květinu. Olivový olej prošleháme s octem, vmícháme hořčici, barevný pepř a sůl. Salát rozprostřeme na mísu, poklademe ho kolečky okurky a mrkve a půlkami rajčat, posypeme kozím sýrem a navrch dáme rozevřené fíky. Přelijeme zálivkou a ihned podáváme.
Salát caprese s rukolou
-
120 g mozzarella třešinek
-
120 g cherry rajčat
-
2 hrsti rukoly
-
hrst čerstvé bazalky
Na zálivku:
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce balzamika
Cherry rajčata omyjeme a přepůlíme, mozzarella třešinky také rozkrojíme napůl. Bazalku a rukolu omyjeme a osušíme, bazalku pokrájíme na proužky. Vše smícháme a zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem.
Salát z pečených brambor s pestem
-
500 g menších brambor
-
100 g rukoly
-
100 g ředkviček
-
hrst řeřichy
-
2 lžíce bazalkového (nebo jiného) pesta
-
2 lžíce olivového oleje
-
½ lžičky soli
Na zálivku:
-
3 lžíce olivového oleje
-
1 bio citron
-
mletý černý pepř
-
sůl
Brambory důkladně omyjeme, přepůlíme, potřeme olivovým olejem, posolíme a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, pečeme v troubě vyhřáté na 220°C zhruba 20 minut, pak brambory necháme zchladnout a promícháme je s pestem. Ředkvičky omyjeme, očistíme a nakrájíme na proužky, rukolu a řeřichu propláchneme a osušíme. Bio citron omyjeme, ostrouháme z něj kůru (jen vrchní žlutou část, bílá vrstva pod ní je hořká) a vymačkáme šťávu. Olivový olej metličkou prošleháme s citronovou šťávou, přidáme pepř, sůl a citronovou kůru. Rukolu smícháme s pečenými bramborami, ředkvičkami a řeřichou a přelijeme zálivkou.
Lenka Ambrožová