Zeleninové a ovocné saláty ke grilování

V naší zemi snad nenajdete nikoho, kdo nerad griluje, s trochou nadsázky by se dalo říct, že je to takové naše národní hobby. Jíst pořád jen grilované maso a uzeniny je ale trochu jednotvárné a navíc nepříliš zdravé pro naše těla. Proto nezapomínejte společně s grilovanými pochoutkami servírovat i čerstvé domácí saláty.

Saláty ke grilování mohou být nejen klasické zeleninové, ale také ovocné. Ty jsou sice poněkud netradiční, ale budete překvapeni, jak skvěle se ovoce s masem doplňuje. Do salátů můžete přidat i oříšky, semínka, sýr, tofu nebo vejce natvrdo. Hlavní je mít připravenou kvalitní a chutnou zálivku. V tomto článku naleznete recepty na nejlepší saláty, které vhodně doplní každou grilovačku a dodají vám potřebné vitaminy.

Osvěžující salát s mangem a avokádem

  • 1 římský salát

  • 1 mango

  • 1 avokádo

  • 1 malá červená cibule

  • ½ salátové okurky

  • 100 g cherry rajčat

  • svazek koriandru

  • hrst plátků mandlí

Na zálivku:

  • 100 ml olivového oleje

  • 2 lžíce růžového vinného octa

  • 2 lžičky dijonské hořčice

  • 2 lžičky medu

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžička soli

  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře

Všechnu zeleninu omyjeme, salát a koriandr v odstředivce osušíme, salát natrháme na menší kousky. A koriandr nasekáme Rajčata přepůlíme, červenou cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme, okurku nakrájíme na kolečka, která překrojíme napůl, avokádo a mango zbavíme pecky a slupky a nakrájíme na kostičky. Plátky mandlí krátce nasucho opražíme na pánvi. Všechny ingredience smícháme a přelijeme zálivkou, kterou připravíme následovně: česnek oloupeme a utřeme, olivový olej metličkou prošleháme s vinným octem, přidáme ostatní suroviny a promícháme.

Obrázek

Ředkvičkový salát s borůvkami

  • 1 svazek ředkviček

  • 1 vanička polníčku

  • 1 vanička zahradních borůvek

  • 60 g čerstvého kozího sýra (pokud nemáte rádi kozí, použijte kravský)

Na zálivku:

  • 80 ml olivového oleje

  • 2 lžíce balzamikového krému s příchutí jahody (příp. Klasického balzamikového octa)

  • 1 lžička javorového sirupu

  • ½ lžičky černého pepře

  • špetka soli

Na zálivku důkladně smícháme všechny uvedené ingredience. Poté si připravíme samotný salát: polníček omyjeme a osušíme v odstředivce na salát, ředkvičky nakrájíme na plátky. Do mísy nebo na tác rozprostřeme polníček, který posypeme ředkvičkami a borůvkami, na salát klademe pomocí lžičky kousky kozího sýra. Salát přelijeme zálivkou a ihned podáváme, případně dáme do chladničky a zálivkou zalijeme až těsně před podáváním.

Špenátový salát s ovocem a ořechy

  • 1 vanička baby špenátu

  • 1 mandarinka

  • 80 g malin

  • 80 g ostružin

  • hrst vlašských ořechů

Na zálivku:

  • 80 ml oleje z vlašských ořechů

  • 1 lžíce limetkové šťávy

  • ¨1 lžička medu

  • ½ lžičky mletého černého pepře

  • ½ lžičky soli

Baby špenát propereme a osušíme. Mandarinku oloupeme a oddělíme jednotlivé měsíčky. Maliny a ostružiny omyjeme, vlašské ořechy nahrubo nasekáme a nasucho opražíme na pánvi. Vše smícháme. Prošleháme olej s limetkovou šťávou, osladíme medem a přidáme i pepř a sůl. Salát přelijeme zálivkou a podáváme.

Obrázek

Salát s červenou řepou, hruškou a čočkou

  • 2 červené řepy

  • 2 hrušky

  • 1 vanička polníčku

  • hrst čočky dle vlastního výběru

Na zálivku:

  • 80 ml řepkového oleje lisovaného zastudena

  • 2 lžíce růžového vinného octa

  • 1 lžička datlového sirupu

  • ½ čerstvě mletého barevného pepře

  • špetka soli

Čočku propláchneme, pokud máme čas, tak namočíme, a pak ji v osolené vodě uvaříme doměkka. Červené řepy omyjeme, zabalíme do alobalu a v troubě upečeme, pak je necháme zchladnout a nakrájíme na kostky. Polníček propereme a osušíme, hrušky omyjeme, vykrojíme z nich jádřince a pokrájíme. Vše promícháme ve velké míse. Ingredience na zálivku důkladně promícháme a přelijeme jimi salát.

Salát s fíky a kozím sýrem

  • 3 čerstvé fíky

  • 1 vanička směsi listových salátů

  • 1/3 okurky

  • 1 mrkev

  • 100 g čerstvého kozího sýra

  • 100 g cherry rajčat

Na zálivku:

  • 100 ml olivového oleje

  • 2 lžíce jablečného octa

  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice

  • ½ lžičky čerstvě mletého barevného pepře

  • špetka soli

Okurku a oloupanou mrkev nakrájíme na kolečka, cherry rajčata přepůlíme, listový salát omyjeme a osušíme, kozí sýr pokrájíme nebo rozdrobíme. Fíky omyjeme, nakrojíme do kříže a rozevřeme, aby připomínaly květinu. Olivový olej prošleháme s octem, vmícháme hořčici, barevný pepř a sůl. Salát rozprostřeme na mísu, poklademe ho kolečky okurky a mrkve a půlkami rajčat, posypeme kozím sýrem a navrch dáme rozevřené fíky. Přelijeme zálivkou a ihned podáváme.

Obrázek

Salát caprese s rukolou

  • 120 g mozzarella třešinek

  • 120 g cherry rajčat

  • 2 hrsti rukoly

  • hrst čerstvé bazalky

Na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce balzamika

Cherry rajčata omyjeme a přepůlíme, mozzarella třešinky také rozkrojíme napůl. Bazalku a rukolu omyjeme a osušíme, bazalku pokrájíme na proužky. Vše smícháme a zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem.

Salát z pečených brambor s pestem

  • 500 g menších brambor

  • 100 g rukoly

  • 100 g ředkviček

  • hrst řeřichy

  • 2 lžíce bazalkového (nebo jiného) pesta

  • 2 lžíce olivového oleje

  • ½ lžičky soli

Na zálivku:

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 1 bio citron

  • mletý černý pepř

  • sůl

Brambory důkladně omyjeme, přepůlíme, potřeme olivovým olejem, posolíme a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, pečeme v troubě vyhřáté na 220°C zhruba 20 minut, pak brambory necháme zchladnout a promícháme je s pestem. Ředkvičky omyjeme, očistíme a nakrájíme na proužky, rukolu a řeřichu propláchneme a osušíme. Bio citron omyjeme, ostrouháme z něj kůru (jen vrchní žlutou část, bílá vrstva pod ní je hořká) a vymačkáme šťávu. Olivový olej metličkou prošleháme s citronovou šťávou, přidáme pepř, sůl a citronovou kůru. Rukolu smícháme s pečenými bramborami, ředkvičkami a řeřichou a přelijeme zálivkou.

Lenka Ambrožová