Zeleninové chipsy - zdravé mlsání nejen k televizi

Když se řekne chipsy, většině z nás se vybaví bohatě dochucené bramborové lupínky, které si s oblibou kupujeme v plastových sáčcích a cpeme se jimi při sledování televize nebo při povídání si s přáteli. Bohužel u nich ale platí rčení, že co je dobré, to je nezdravé.

Chipsy smažené na nepříliš kvalitních olejích štíhlé linii příliš nepřejí, natož když jsou konzumovány večer. Ale co když si je vyrobíme doma? Budeme mít kontrolu nad kvalitou surovin, místo smažení je upečeme v troubě a rozhodně nezůstaneme jen u chipsů bramborových, vždyť zelenina zahrnuje tolik skvělých druhů.

Je libo cuketa, brokolice nebo ředkvička?

Chipsy se dají vyrobit téměř z každého druhu zeleniny. Nejvhodnější je zelenina kořenová, tedy všemožné ředkve, petržel, mrkev, červená řepa apod. Velmi oblíbené jsou také chipsy z cukety, lilku, brokolice, dýně, řapíkatého celeru nebo rajčat. Další druhy vhodné pro přípravu chipsů jsou fazolové i hráškové lusky, listový špenát nebo růžičková kapusta. Kdo chce zůstat u brambor, může kromě těch klasických vyzkoušet i jedinečnou chuť batátů.

Jak na to?

Vybranou zeleninu omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Fazolové a hrachové lusky necháme vcelku, brokolici rozebereme na menší kousky, z růžičkové kapusty odloupneme jednotlivé lístky. Připravíme si marinádu, ta se může skládat v podstatě z čehokoliv, základem bývá ocet nebo olej a nějaké koření. Do této marinády ponoříme zeleninu a dáme do lednice asi na hodinu odležet. Poté kousky zeleniny osušíme a přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, necháváme mezi nimi větší rozestupy, aby se upekly všechny rovnoměrně. Na plechu můžeme zeleninu ještě dochutit. Plech vložíme do trouby předehřáté na 190°C a pečeme zhruba 20 minut. Chipsy průběžně kontrolujeme, obracíme a již upečené kusy vyndaváme. Po vytažení z trouby chipsy posypeme kořením, vhodný je kmín, pepř, sladká či pálivá paprika nebo kajenský pepř. Takto připravené zeleninové chipsy můžeme mlsat bez výčitek, není na nich nic nezdravého. A navíc chutnají mnohem lépe než kupované.

Obrázek

Možné varianty

Způsobů, jak chipsy ochutit, je opravdu mnoho, několik jich uvádíme pro inspiraci.

Balsamikové – před pečením pokapeme zeleninu balzamikovým octem.

S bylinkovým octem – zeleninu necháme marinovat v domácím bylinkovém octu.

Jogurtové s bylinkami – omyté bylinky nadrobno nasekáme, zamícháme do bílého jogurtu, osolíme, opepříme a chipsy před pečením do této směsi namočíme.

Smetanové s česnekem a cibulí – cibuli nadrobno nasekáme, orestujeme a zamícháme do zakysané smetany, stejně jako utřený česnek. Před pečením do této směsi chipsy namočíme.

Paprikové – sladkou papriku smícháme s pálivou, zamícháme do trochy olivového oleje a chipsy v něm marinujeme.

Limetkové s chilli – do olivového oleje vymačkáme šťávu z limetky, přimícháme sušené chilli a v této směsi chipsy marinujeme.

S vinným octem – vinný ocet osolíme, opepříme a chipsy v něm marinujeme.

Rozmarýnové – lístky rozmarýnu nasekáme, smícháme s olivovým olejem a citronovou šťávou a použijeme jako marinádu.

Parmezánové – chipsy na plechu posypeme strouhaným parmezánem.

Máslové s bylinkami – v kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme sušené bylinky a trochu třtinového cukru, po zezlátnutí sejmeme z plamene a touto směsí chipsy na plechu pokapeme.

 

Lenka Ambrožová