Želírující látky, používané v potravinářství
Želírující látky vytváří na potravině rosol nebo želé a tím vzniká pravidelná povrchová struktura. Druhů těchto látek není mnoho, ale většina z nich může u citlivějších osob způsobovat alergické reakce a tak je vhodné pečlivě číst informace na obalech potravin.
Želírující látky vytváří na potravinách pravidelnou povrchovou strukturu. Mají podobu různých želé a rosolů. Nejznámějšími jsou agar, arabská guma, pektiny, celulózy, různě upravovaný škrob a často používaná želatina. Každá želírovací látka má jiné vlastnosti. Například želatina dodává měkký elastický povrch, povrch s použitím agaru je křehký a lámavý.
Používají se jako želé na desertech a dalších pekařských produktech, jogurtech a různých mléčných výrobcích, jako rosoly na výrobcích masných a u mnoha dalších potravin.
Želírující látky se přidávají různými způsoby a při různých teplotách. Pektin se aplikuje za horka, alginát za studena. Velmi využívané jsou gumy, protože působí i jako stabilizátor na jiné složky potravin. Například karagenan částečně reaguje i s bílkovinami v mléce a tak vzniká měkký gel, který zabraňuje kakau v usazování v čokoládovém mléku. V kyselých mléčných produktech pektin působí i jako stabilizátor na mléčné bílkoviny v průběhu pasterace a využívá se při výrobě mražených krémů, protože zamezuje tvorbě ledových krystalků a vylučování vody.
Želírující látky jsou zařazeny ve skupině přídatných látek s označení E 400 až E 499.
Želírující látky z přírodních zdrojů, které jsou bezpečné a bez nežádoucích zdravotních účinků
- E 406 - Agar
- E 418 - Guma gellan
- E 425 - Konjaková guma
- E 440 – Pektiny
- E 441 - Želatina
Na lidské zdraví nepříznivě působící želírující látky, které mohou vyvolat alergické reakce a jsou nevhodné pro děti a alergiky.
- E 400 - Kyselina alginová
- E 401 - Alginát sodný
- E 402 - Alginát draselný
- E 403 - Alginát amonný
- E 404 - Alginát vápenatý
- E 407 - Karagenan
- E 407a - Guma Euchema
Přidávání želírujících látek do potravin je upraveno přísnými předpisy. Látky, které mohou způsobit zdravotní problémy jsou v potravinách v množství, které by při běžné konzumaci nemělo vyvolat žádné zdravotní problémy. Nelze je ale zcela vyloučit například u osob se zvýšenou citlivostí na chemické přísady v potravinách a při konzumaci většího množství takových potravin u dětí. Proto je vždy dobré si přečíst složení výrobku a v případě, že takové želírovací prostředky obsahuje jeho konzumaci omezit nebo se jí zcela vyhnout.