Zlaté mléko

Už jste slyšeli o zlatém mléce? Ne, netvrdíme, že existují krávy, které produkují mléko zlaté barvy. Zlaté mléko je název horkého nápoje, který pochází z Indie a v současné době je stále populárnější také ve zbytku světa i u nás. Zlaté mléko vás zahřeje, když přijdete domů promrzlí, uklidní vás po náročném pracovním dni a dodá vám řadu cenných látek. A navíc skvěle chutná!

Zlaté mléko má prokazatelně pozitivní účinky na lidský organismus. Podporuje činnost imunitního systému, má protizánětlivé, antioxidační a antiseptické účinky, pomáhá proti vysokému krevnímu tlaku a cholesterolu, čistí játra a napomáhá správnému trávení. Kromě toho také zlepšuje paměť a činnost mozku, pomáhá tělu relaxovat a upravuje metabolismus. Díky kurkumě, která je jeho podstatnou součástí, je zlaté mléko účinné taky v boji proti karcinogenům a vylepšuje pleť.

Jak na zlaté mléko

Příprava zlatého mléka je snadná a nezabere víc než pár minut. Je možné obměňovat použité koření, vždy by však měl tento nápoj obsahovat kurkumu a pepř, který usnadňuje vstřebávání kurkuminu. Přítomný by měl být i nějaký tuk, nejlépe kokosový olej – nebojte se slova tuk, kokosový olej je zdraví prospěšný. Pokud máte alergii na laktózu nebo jste vegani, klidně místo kravského mléka použijte jakékoliv rostlinné mléko, například mandlové nebo kokosové.

Obrázek

Nejdříve si připravíme kurkumovou pastu, kterou poté můžeme uchovávat v ledničce několik dní.

  • 3 lžíce mleté kurkumy

  • 8 kuliček černého pepře

  • 1 lžíce vody

Kuličky pepře podrtíme v hmoždíři a poté je v malém kastrůlku smícháme s kurkumou a vodou. Za stálého míchání směs zahříváme, dokud nevznikne hustá pasta, dáváme si při tom pozor, abychom kurkumu nepřipálili.

Teď se dostáváme k samotnému zlatému mléku. Tento rozpis vystačí na jeden šálek lahodného nápoje.

  • 250 ml mléka

  • 1 lžička bio kokosového oleje

  • 1 – 2 lžičky medu

  • ½ lžičky kurkumové pasty

Do hrnce vlijeme mléko, přidáme kurkumovou pastu a kokosový olej a zahříváme téměř až k bodu varu. Poté nápoj odstavíme, necháme mírně zchladnout, vmícháme med a ihned popíjíme.

Tento základní recept můžete obohatit dalšími chutěmi – zkuste přidat zázvor, skořici, hřebíček, badyán, muškátový oříšek nebo kardamom. Navrch samozřejmě můžete dát kopeček šlehačky.

Lenka Ambrožová