Zvlhčující látky v potravinářských výrobcích
Zvlhčující látky působí proti účinkům vzduchu s nízkou relativní vlhkostí a ochraňují tak potraviny před vysycháním. Mezi zvlhčující látky patří i ty, které podporují rozpouštění práškovým potravin ve vodním prostředí.
Zvlhčující látky jsou v potravinářském průmyslu využívány poměrně často především u ovoce a zeleniny, ale i u masných výrobků. Zabraňují jejich vysychání a potravinám tak zůstává nejen vzhled, ale i jejich objem a váha. Používají se nejen u ovoce, zeleniny a masných výrobků, ale také u tzv. potravin v prášku a u různých potravinářských směsí, kde podporují a usnadňují jejich rozpouštění.
Zvhlčující látky jsou v různých skupinách přídatných látek a mnoho se jich používá i k jiným účelům. Dělí se na
- přírodní a přírodně identické
- polosyntetické a syntetické
Zvhlčující látky získané syntetickou cestou z látek přírodního živočišného původu bez negativních účinků pro lidské zdraví
- E422 - Glycerol
- E435 - Polyoxyethylensorbitanmonostearát
- E436 - Polyoxyethylensorbitantristearát
- E442 - Fosfatidy amonné
- E570 - Mastné kyseliny
Pro lidský organismus bezpečné zvlhčující látky získané syntetickou cestou z látek přírodního původu a látky přírodně identické
- E334 - Kyselina vinná
- E350 - Jablečnany sodné
- E953 - Isomalt
- E966 - Laktitol
- E967 - Xylitol
- E968 - Erythritol
- E1521 - Polyethylenglykol (PEG 6000)
Zvlhčující látky, které nejsou vhodné pro děti, ale u dospělých osob se negativně neprojevují
- E325 - Mléčnan sodný
- E326 - Mléčnan draselný
- E327 - Mléčnan vápenatý
Zdraví člověka nepříznivě ovlivňující zvlhčující látky nevhodné pro osoby citlivější na chemii v potravinách a pro děti
- E452 - Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý )
- E965 - Maltitol
Pro lidský organismus nebezpečné zvlhčující látky, které jsou nevhodné pro děti a mohou způsobovat i alergické reakce
- E414 - Arabská guma
- E421 - Mannitol
- E1520 - Propylenglykol
Zakázané zvlhčující látky
- E478 - Laktylované estery glycerolu a propandiolu
- E487 - Laurylsulfát sodný
V ČR a EU zakázané zvlhčující látky, které způsobují alergie a jsou zcela nevhodné pro děti, se mohou vyskytovat v potravinách, které byly vyrobeny mimo země Evropské unie, ale do ČR a EU dovezeny.
Použití zvlhčujících látek například u volně prodávaného a nebaleného ovoce a zeleniny je pouze možné předpokládat především podle vzhledu potravin. Množství použitých zvlhčujích látek u jednotlivých druhů potravin je stanoveno předpisy a nemělo by při běžné konzumaci nijak významně negativně ovlivnit zdraví. Protože je však možné používat různé přídatné látky u jednoho druhu potraviny je dobré se obalu seznámit s jejich složením a v případě, že jsou zde uvedeny E-látky nevhodné nebo škodlivé takové potraviny raději nekonzumovat nebo jejich konzumaci omezit na nezbytné minimum.