Zvlhčující látky v potravinářských výrobcích

Zvlhčující látky působí proti účinkům vzduchu s nízkou relativní vlhkostí a ochraňují tak potraviny před vysycháním. Mezi zvlhčující látky patří i ty, které podporují rozpouštění práškovým potravin ve vodním prostředí.

Zvlhčující látky jsou v potravinářském průmyslu využívány poměrně často především u ovoce a zeleniny, ale i u masných výrobků. Zabraňují jejich vysychání a potravinám tak zůstává nejen vzhled, ale i jejich objem a váha. Používají se nejen u ovoce, zeleniny a masných výrobků, ale také u tzv. potravin v prášku a u různých potravinářských směsí, kde podporují a usnadňují jejich rozpouštění.

Zvhlčující látky jsou v různých skupinách přídatných látek a mnoho se jich používá i k jiným účelům. Dělí se na

  • přírodní a přírodně identické
  • polosyntetické a syntetické

Zvhlčující látky získané syntetickou cestou z látek přírodního živočišného původu bez negativních účinků pro lidské zdraví

  • E422 - Glycerol
  • E435 - Polyoxyethylensorbitanmonostearát
  • E436 - Polyoxyethylensorbitantristearát
  • E442 - Fosfatidy amonné
  • E570 - Mastné kyseliny

Pro lidský organismus bezpečné zvlhčující látky získané syntetickou cestou z látek přírodního původu a látky přírodně identické

  • E334 - Kyselina vinná
  • E350 - Jablečnany sodné
  • E953 - Isomalt
  • E966 - Laktitol
  • E967 - Xylitol
  • E968 - Erythritol
  • E1521 - Polyethylenglykol (PEG 6000)

 Zvlhčující látky, které nejsou vhodné pro děti, ale u dospělých osob se negativně neprojevují 

  • E325 - Mléčnan sodný
  • E326 - Mléčnan draselný
  • E327 - Mléčnan vápenatý

Zdraví člověka nepříznivě ovlivňující zvlhčující látky nevhodné pro osoby citlivější na chemii v potravinách a  pro děti

  • E452 - Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý )
  • E965 - Maltitol

Pro lidský organismus nebezpečné zvlhčující látky, které jsou nevhodné pro děti a mohou způsobovat i alergické reakce

  • E414 - Arabská guma
  • E421 - Mannitol
  • E1520 - Propylenglykol

Zakázané zvlhčující látky

  • E478 - Laktylované estery glycerolu a propandiolu
  • E487 - Laurylsulfát sodný

V ČR a EU zakázané zvlhčující látky, které způsobují alergie a jsou zcela nevhodné pro děti, se mohou vyskytovat v potravinách, které byly vyrobeny mimo země Evropské unie, ale do ČR a EU dovezeny.

Použití zvlhčujících látek například u volně prodávaného a nebaleného ovoce a zeleniny je pouze možné předpokládat především podle vzhledu potravin. Množství použitých zvlhčujích látek u jednotlivých druhů potravin je stanoveno předpisy a nemělo by při běžné konzumaci nijak významně negativně ovlivnit zdraví. Protože je však možné používat různé přídatné látky u jednoho druhu potraviny je dobré se obalu seznámit s jejich složením a v případě, že jsou zde uvedeny E-látky nevhodné nebo škodlivé takové potraviny raději nekonzumovat nebo jejich konzumaci omezit na nezbytné minimum.